Відбулася гостьова лекція «Етапи реформування вищої освіти в Польщі»

Відбулася гостьова лекція «Етапи реформування вищої освіти в Польщі»

28 травня 2024 року, в Державному університеті економіки і технологій (м. Кривий Ріг) відбулася гостьова лекція на тему: «Етапи реформування вищої освіти в Польщі» (Etapy reform systemu szkolnictwa wyższego Polski), яку провела doktor w dziedzienie nauk społecznych w dyscyplinie ekonomia i finanse Olena Burunova, Uniwersytet Jana Długosza w Częstochowie.

Лекція викликала інтерес серед здобувачів вищої освіти і викладачів, адже реформи в освіті є актуальним питанням для багатьох країн, включаючи Україну.

Олена Бурунова розпочала лекцію з історичного огляду розвитку системи освіти в Польщі. Вона відзначила, що реформування освіти в Польщі розпочалося ще на початку 1990-х років, після падіння комуністичного режиму. Першим важливим кроком стала децентралізація шкільної системи, що дозволило надати більше автономії місцевим органам влади в управлінні закладами освіти.

Наступним етапом стала реформа 1999 року, коли було введено нову структуру шкільної системи, що включала трирічну гімназію (середню школу). Пані Олена Бурунова також розповіла про нещодавні реформи, що розпочалися в Польщі, починаючи з 2017 року.

Під час лекції було розглянуто питання інтеграції польської системи освіти до європейського освітнього простору, зокрема запровадження Болонського процесу. Це сприяло мобільності студентів та науковців, а також підвищило якість вищої освіти.

Студенти мали можливість задати питання докторці Олені Буруновій, що стосувалися практичних аспектів реформування освіти, викликів та досягнень, з якими зіштовхнулася Польща на своєму шляху. В обговоренні також взяли участь викладачі університету.

На завершення лекції докторка наук з державного управління, професорка Коваль Ганна від імені викладачів та здобувачів вищої освіти Державного університету економіки і технологій висловила вдячність пані Олені Буруновій за цікаву та змістовну доповідь.


Кафедра публічного управління та адміністрування

29.05.2024
CONTACTS: Medichna street 16, Kryvyi Rih, Ukraine duet.edu.ua@gmail.com +380 97 214 8869
SELECTION COMMITTEE: Liberation Square 2, Kryvyi Rih, Ukraine vstup.duet@gmail.com +380 98 207 3648

Генеральні партнери

Copyright 2024 ©