Про Афон – очима талановитих криворіжців  

Про Афон – очима талановитих криворіжців  

У нашому місті відкрито фотоекспозицію майстра гравіювання Василя Пілки та фотографа Станіслава Лебединського, яку можна відвідати до 5 серпня в ІТ-хабі Державного університету економіки і технологій (пл. Визволення, 2)

27 липня в нашому місті сталася справді грандіозна подія: талановитий український майстер, гравіювальник алмазом по кришталевому склу Василь Пілка і відомий на Криворіжжі фотограф Станіслав Лебединський представили глядачам унікальну свою спільну роботу – фотозвіт про відвідання Святої гори Афон, де вони побували нещодавно. А причиною цьому стала уже вигравована на склі Василем Йосиповичем ікона святого великомученика і цілителя Пантелеймона. Ця ікона виготовлена в дар Свято-Пантелеймоновому монастирю на Святій горі Афон.

Щиро вітали талановитих криворіжців представники міської влади, громадських організацій, журналісти, їхні друзі. Представлено на огляд близько 50 фотографій, які відображають духовний світ Афону.

Після освячення ікони 30 липня о 12-й годині владикою Єфремом і представлення її найближчим часом у м. Дніпрі відправлять її до Свято-Пантелеймонового монастиря на Святу гору Афон.

Пишаємося нашими талановитими майстрами!

 

ГОВОРЯТЬ ВІДВІДУВАЧІ ВИСТАВКИ

Людмила Тіміргалєєва, заслужений журналіст України,

голова Криворізької міської організації НСЖУ:

- Ми з Василем Йосиповичем завжди раді зустрічатися один з одним. Я готова йому допомогти і якщо мені потрібна допомога, він теж іде назустріч. Мене особисто приваблює і по-доброму він дивує. Після довгих років на виробництві зайнявся такою незвичною справою – гравіюванням. Без вишуканого художнього смаку було б неможливо досягти такого рівня, особливо ось у цій іконі, у цьому витонченому образі великомученика і цілителя Пантелеймона.

Степан Калинюк, член Національної спілки журналістів України:

- Я прийшов сьогодні сюди, щоб і підтримати, і порадіти як за Василя Пілку, так і за свого колегу Станіслава Лебединського. Ми зі Станіславом Юрійовичем свого часу працювали на «Криворіжсталі», а тепер він у нас співголова візуальної журналістики. Відомо, що журналістика – це слова, а тут треба відчувати і сприймати рух і дійсність. Потім цей момент передачі ікони – це інтеграція у культурний всесвітній простір. Наші люди унікальні. Нічого нового я не скажу, але криворіжці – це унікальний народ. Є таке середовище Х. Це  індустріально-культурний синтез усього криворізького. І сьогодні я бачив, скільки добрих емоцій, скільки великого позитиву виявляли люди. Роботу відправлять на Афон, вона буде там, а знімки, які зробив Станіслав Лебединський, залишаться у нас і для нас, для культурної історії міста. Це дуже похвально і дуже приємно.

Олег Пономарьов, криворізький письменник і поет, журналіст:

- Хочу побажати своєму другові, щоб оця наша енергетика криворізька супроводжувала його у всіх його життєвих шляхах і по життю. Це дуже велика відповідальність – зробити ікону на склі для монахів Афону. До цієї ікони будуть молитися люди. Бажаю Василеві Пілці міцності духу, щоб перенести таку велику духовну ношу.  

Станіслав Лебединський, фотограф:

- Я подивився сьогодні на свої фотографії, вивішені в залі, і по спині пішов холодок: навіть не віриться, що я там, на Святій горі Афон, справді був. Я знову відчув той рівень богослужінь, усвідомив, що монахи присвятили своє життя молитві, Богові, адже вони там моляться за весь світ і вдень, і вночі.

Володимир Колесник, актор Криворізького театру драми і музичної комедії імені Т.Г. Шевченка:

- Я вперше на виставці Василя Пілки. Про нього чув від моїх друзів і раніше, але сьогодні вперше побачив його роботу. Я вражений тим, що побачив. По-перше, вражений фотознімками – це просто чудові фото. Ось на знімку зображений старий монах… Так уміло піймав фотограф вираз обличчя, з якого світиться спокій і мудрість. Монах не позує перед камерою, а є таким, як у житті. Я вражений талантом Василя Пілки! Людина, яка все життя пропрацювала сталеваром, але мала такий творчий потенціал! І вже на пенсії зайнявся цією творчістю і за такий короткий час зумів реалізувати себе. Якби він з раннього віку цим займався, можливо, був би як Леонардо да Вінчі. Проте те, що він зробив, і те, що він робить, воно й зараз на такому рівні, що дорівнятися до нього важко. Це дуже талановита людина.

Ганна Бовдуй, завідуюча бібліотекою філіалу № 10 комунального закладу культури «Міська бібліотека для дорослих Криворізької міської ради»:

- Василя Пілку я знаю не так давно, але дуже добре. Знаю не поверхово, а по суті. Цікава людина. У такому віці він, здається, сам себе по-новому пізнає. Ці його роботи на віки. Він іде вперед і його по життю ведуть. Ікону ось ми бачимо сьогодні тут, а незабаром вона буде на Афоні. І це наповнює мене гордістю.

Дмитро Степанюк, почесний громадянин Кривого Рогу:

- Ми всіх вітаємо з такою видатною подією для нашого міста, як виготовлення і представлення ікони на склі для Пантелеймонового монастиря на Святій горі Афон Василем Пілкою. Ми знаємо митця і його роботи вже 10 років. І хочу сказати, що він за цей час значно виріс у своїй творчості. Його виставки в Німеччині збирають безліч глядачів. А цю його роботу будуть бачити монахи і молитися до цілителя Пантелеймона у духовному центрі світової православної культури – на горі Афон. Кривий Ріг і Афон – це символічне єднання. Василь Пілка як народний дипломат разом зі Стасом Лебединським прокладають стежку для України у світову культуру.

Фото з виставки за посиланням.

28.07.2021
ЮРИДИЧНА АДРЕСА: вул. Медична 16, м.Кривий Ріг, Україна duet.edu.ua@gmail.com +380 97 214 8869
ПРИЙМАЛЬНА КОМІСІЯ: пл. Визволення 2, м.Кривий Ріг, Україна vstup.duet@gmail.com +380 98 207 3648

Генеральні партнери

Copyright 2024 ©