Круглий стіл на тему «Екологія» у Green Hub ДУЕТ

Круглий стіл на тему «Екологія» у Green Hub ДУЕТ

У Кривому Розі зібралися екозахисники з усієї країни для обговорення питань взаємодії людини з довкіллям, її практичної та ціннісної сторін 

Саме з таким розумінням питання екології було внесене до кола проблем, що виноситимуться на широке обговорення на Національних круглих столах. 

«Питання не тільки в тому, що немає чим дихати, - зауважив міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко, - питання в тому, що екологія – це також частина культури, культури співіснування. Ми будемо у міністерстві просувати цей lifestyle, тому що культура співіснування полягає в також у тому, яким чином ми не тільки взаємодіємо один з один, а й з природою у тому числі».

Координатором круглого столу став Павло Вишебаба, голова ГО «Єдина Планета», координатор кампанії ХутроOFF.

Участь у заході взяли: Олесь Доній, координатор програми круглих столів, директор «Центру досліджень політичних цінностей» (Київ); Світлана Романко, кандидатка екологічних наук, керуюча директорка ГО «З50.org» у регіоні Східної Європи, Кавказу та Центральної Азії, кандидатка юридичних наук, членкиня Правління Міжнародної академії екологічного права МСОП ООН від Східної Європи (Івано-Франківськ); Ірина Черниш, голова ГО «Save Dnipro», співзасновниця Savecobot (Дніпро); Сергій Волков, співзасновник ГО «Друге життя» (Київ); Єгор Гриник, експерт з лісової політики ГО «Українська природоохоронна група» (Київ); Любко Дереш, письменник (Київ); Олена Шафранова (громадська спілка «Досить труїти Кривий Ріг» (Кривий Ріг)); Олена Кравченко, директорка Міжнародної благодійної організації «Екологія - Право - Людина»; Володимир Шовкошитний, ліквідатор наслідків аварії на ЧАЕС, президент Міжнародної організації «Союз Чорнобиль» (1990-2003), один із засновників Української екологічної асоціації «Зелений світ»; Олександр Тодорчук, креативний директор агенції Gres Todorchuk, засновник гуманістичного руху UAnimals.

Учасники наголосили: проблеми дисбалансу у взаєминах між людиною та природою (забруднення навколишнього середовища, безвідповідальне ставлення до природи) пов’язані з нашою свідомістю, екосвідомістю, ціннісними орієнтирами (власне, їх розмиванням). Тому питання екології – це, перш за все, питання світогляду, духовної зрілості українців. 

На обговоренні актуалізовано поняття ноосфери, коли над біологічними процесами на планеті починає домінувати людський розум. Саме цей концепт, на думку Любка Дереша, здатен пов’язати екологію і культуру. 

Стан довкілля – питання, яке стосується кожного, адже від нього залежить наше життя і здоров’я, і водночас воно має глобальне значення, адже перетинає  міждержавні кордони і є викликом для всього людства. Під час круглого столу прозвучали прогнози, що незабаром доступ до чистих природних ресурсів можуть отримати лише заможні люди із благополучних країн зі сталою економікою. 

Безумовно, вибір нашого міста для проведення круглого столу на екологічну тематику був символічним. Стан довкілля в Кривому Розі – відображення того, що багато механізмів контролю за діяльністю головних забруднювачів сьогодні застарілі або просто не працюють. 

Гострою проблемою в Україні є доступ громадян до екологічної інформації, їхня здатність реалізовувати свої екологічні можливості. За словами Ірини Чернищ, це одна з передумов для початку вирішення проблеми захисту довкілля. 

Екомислення, турбота про природу і себе як її частину – не тренд і не нове віяння, а необхідна умова для виживання. І воно повинно стосуватися держави, бізнесу і кожного з нас. Робота повинна вестися у напрямку підвищення екологічних стандартів, протидії забрудненню і забруднювачам, створення зон низьких викидів і поширення ідеї збереження довкілля України.

 

Фото із сайту Міністерства культури та інформаційної політики і з Фейсбук

10.11.2020
ЮРИДИЧНА АДРЕСА: вул. Медична 16, м.Кривий Ріг, Україна duet.edu.ua@gmail.com +380 97 214 8869
ПРИЙМАЛЬНА КОМІСІЯ: пл. Визволення 2, м.Кривий Ріг, Україна vstup.duet@gmail.com +380 98 207 3648

Генеральні партнери

Copyright 2024 ©