Історії з історії. Норильске повстання

Історії з історії. Норильске повстання

У рамках проєкту «Суспільно-пізнавальні студії» від ГО «Культурна місія» у ДУЕТ відбулася зустріч-діалог істориків зі студентством та громадськістю міста.

Темою заходу стали роковини Норильського повстання – першого масштабного спротиву радянському імперському режиму у 50-х роках минулого століття. 

«Вижити. Жити. Перемогти!» – таким було гасло українських повстанців, які, не лякаючись смерті, здобували перемогу над радянською системою.

Дослідник-краєзнавець, заступник директора Криворізького історико-краєзнавчого музею Олександр Мельник пояснив важливість популяризації історичної правди про тоталітаризм. 

Також відбулася демонстрація документальної стрічки «Місія Гідності» про життєвий шлях керівника масового повстання в одному з таборів Горлагу в Норильську Євгена Грицяка. Вражаюча історія боротьби за життя та свободу зворушила серця аудиторії. 

Про історичну боротьбу та діяльність ОУН саме в Кривому Розі розповів викладач ДУЕТ, кандидат історичних наук Роман Шляхтич

У кінці заходу представили фрагменти фільму «Червоний», в якому висвітлили повстання політв'язнів сталінського ГУЛАГу, організоване українцями з-поміж колишніх командирів та вояків УПА.

Ця зустріч нагадала, якою ціною дається боротьба за свободу – боротьба, яка триває досі.

 

23.05.2023
ЮРИДИЧНА АДРЕСА: вул. Медична 16, м.Кривий Ріг, Україна duet.edu.ua@gmail.com +380 97 214 8869
ПРИЙМАЛЬНА КОМІСІЯ: пл. Визволення 2, м.Кривий Ріг, Україна vstup.duet@gmail.com +380 98 207 3648

Генеральні партнери

Copyright 2024 ©