Банківська система часів визвольної війни

Банківська система часів визвольної війни Присвячується всім банківським працівникам

Щороку 20 травня відзначається День банківського працівника України. Цього дня своє професійне свято відзначають усі працівники банківської системи: касири, бухгалтери, кредитні фахівці, менеджери, економісти, страхові агенти та всі інші, дотичні до банківської діяльності. Саме завдяки їхній невтомної праці банківська система України встояла під час війни.

Так, в лютому 2022 року російська федерація здійснила широкомасштабне вторгнення до України. За своїм наповненням такі дії агресора означають війну без оголошення з метою знищення української державності й упокорення (знищення) української нації. Військові дії мають нищівний характер, ворог намагається знищити не тільки військовий потенціал, а й усю економіку країни. ВВП країни у 2022 році зменшилося на третину. Звісно, що це матиме довгострокові негативні наслідки для фінансового сектору, але ситуація була б вже зараз набагато гіршою, якби не злагоджені професійні дії фінансистів на усіх рівнях. 

Національний банк України від самого початку агресії спрацював дуже професійно. Першочергово були прийняті наступні заходи:

    • фіксація валютного обмінного курсу та встановлення валютних обмежень, що запобігло виникненню валютної паніки, сприяло здійсненню фінансування критичного імпорту, обмежило валютні спекуляції;

    • вже від самого початку агресії Національний банк України разом з Міністерством фінансів України запровадив механізм емісії та розміщення військових облігацій України. Мета емісії цих цінних паперів – фінансування витрат на проведення заходів з відсічі збройної агресії. Національний банк України і комерційні банки мають у своїх портфелях військових облігацій на суму, що перевищує 200 млрд. грн.;

    • Національний банк України усіляко підтримував банківську систему України шляхом надання кредитів рефінансування та послаблення (або відтермінування) ряду економічних нормативів;

    • регулятор заборонив виплачувати комерційним банкам дивіденди, але натомість не застосовував заходи впливу за порушення нормативів капіталу та ліквідності, відтерміновано підвищення NSFR, дозволено використовувати банкам хмарні послуги з інших країн.

Банківська система України підійшла до кризи, пов’язаної з широкомасштабним військовим вторгненням, загалом стійкою. Тут є заслуга і регулятора, і професійних дій менеджменту банків. Від початку Глобальної фінансової кризи 2008-2009 років і до сьогодні банківська система України працює в безперервному стресовому режимі. Справедливою є теза, що Збройні сили України на сьогодні є найбільш професійною і боєздатною армією Європи, а українська фінансова система (в тому числі її банківський сектор) є дуже професійною, стресостійкою і технологічною. 

Щодо останнього – через трагічні події багато українців вимушені були виїхати за кордон. Зараз ми маємо багато свідчень про те, що технологічність наших банківських сервісів часто є вищою за закордонні. Необхідно згадати перші дні війни. Національний банк України та комерційні банки працювали злагоджено. Такі електронні банківські сервіси як Приват24, monobank працювали практично без збоїв, система безготівкових платежів працювала і працює практично бездоганно. Найголовніше – банківська система спромоглася уникнути паніки. Упродовж війни сума коштів на рахунках банків збільшилася, а проблеми з отриманням готівки спостерігалися лише у перші дні війни.

Сформована за роки криз довіра вкладників уберегла банки від критичного відпливу коштів навіть на початку війни. Завдяки злагодженим діям Національного банку України і комерційних банків ліквідність не була проблемою, і не є проблемою зараз. Банки продовжували програми пільгового кредитування бізнесу (5-7-9) і виконували усі покладені на них зобов’язання, було формалізовано кредитні канікули – це приклади справжнього державно-приватного партнерства. Важливим є те, що банки на рівні системи мають операційний прибуток. Основним ризиком системи зараз є кредитний ризик. Частка непрацюючих кредитів в системі знаходиться в межах 30%, що відповідає довоєнному рівню (хоча прогнозують, що до кінця року ситуація може погіршитися). 

Загалом можемо констатувати, що в умовах війни банківська система України показала свою стійкість, професійність, здатність обслуговувати державні та приватні інтереси. НБУ забезпечить комерційним банкам можливість і надалі працювати стабільно та відновити частково втрачений капітал. 

У день професійного свята хочемо подякувати всім банківським працівникам за їхню невтомну працю. Тому колектив кафедри фінансів, банківської справи та страхування ДУЕТ висловлює щирі вітання з Днем банківського працівника всім, хто належить до цієї професійної сфери. Бажаємо вам здоров'я і сімейного добробуту, фінансової стабільності, професійних і особистих успіхів, а всім нам мирного неба та якнайшвидшої Перемоги.  

Слава Україні! Героям слава!

20.05.2023
ЮРИДИЧНА АДРЕСА: вул. Медична 16, м.Кривий Ріг, Україна duet.edu.ua@gmail.com +380 97 214 8869
ПРИЙМАЛЬНА КОМІСІЯ: пл. Визволення 2, м.Кривий Ріг, Україна vstup.duet@gmail.com +380 98 207 3648

Генеральні партнери

Copyright 2024 ©