Стрес, що робити?

Стрес, що робити?

Зміни у звичному ритмі життя можуть викликати стрес у нас та наших близьких, тому важливо знати, що робити, аби подолати стрес та допомогти подолати його своїм близьким!

Для початку зрозуміємо, що таке стрес.

Стрес (навантаження, напруга, стан сильної напруги) – сукупність неспецифічних АДАПТИВНИХ реакцій організму на вплив різноманітних несприятливих чинників-стресорів. Стресори можуть бути як фізичні (сильне перевантаження у спортзалі), так і психологічні (сварка з близькими). Такі стресори порушують гомеостаз (стан рівноваги) нашого організму та нервової системи, що і викликає стан стресу. Наш організм намагається повернути рівновагу, але іноді він це може робити специфічним чином. Наприклад, через стан стресу ми можемо захворіти. Цим наша нервова система намагається попросити нас лягти і дати їй відпочити, прийти у рівновагу.

Фази стресу:

1. Фаза тривоги. Мобілізація організму для зустрічі з загрозою. Відбуваються біологічні реакції, які зумовлюють можливість боротьби або втечі. З погляду фізіології, це: згущення крові, підвищення тиску, збільшення печінки тощо.

2. Фаза опору. Організм намагається опиратися загрозі, або справлятися з нею, якщо загроза продовжує діяти і її не можна уникнути. Далі тіло адаптується до стресу і повертається до нормального стану.

3. Фаза виснаження. Якщо дія стресу продовжується і людина не спроможна адаптуватися, це може виснажити ресурси тіла. Виснаженість – це вразливість від утоми, фізичні проблеми призводять до хвороб і навіть до загибелі організму. Ті самі реакції, які дозволяють опиратися короткочасним стресорам (підсилення енергії напруження м’зів, недопускання ознак болю, припинення травлення, високий тиск крові), за тривалої дії шкідливі.

Схематично це виглядає так:

Стресор -  Стрес - Здорове пристосування чи хвороба

Для того, щоб подолати стрес, нам необхідно:

*  активна взаємодія зі стресором або вплив на саму проблему (йдемо вирішувати конфлікт з мамою);

*   зміна погляду на проблему, зміна ставлення до неї або інша інтерпретація проблеми (італійці, які влаштовують концерти на балконах);

*   приймання проблеми і зменшення фізичного ефекту від породжуваного нею стресу (ми приймаємо те, що зараз можемо зробити тільки певні дії, щоб справитись зі стресом).

Окрім переліченого – кращий спосіб подолати стрес – гумор!

З вами була кафедра соціально-гуманітарних наук.

 

26.03.2020
ЮРИДИЧНА АДРЕСА: вул. Медична 16, м.Кривий Ріг, Україна duet.edu.ua@gmail.com +380 97 214 8869
ПРИЙМАЛЬНА КОМІСІЯ: пл. Визволення 2, м.Кривий Ріг, Україна vstup.duet@gmail.com +380 98 207 3648

Генеральні партнери

Copyright 2024 ©