Круглий стіл «Перспективи вивчення української мови і літератури в ДУЕТ: проблеми, напрямки вивчення навчальних дисциплін»

Круглий стіл «Перспективи вивчення української мови і літератури в ДУЕТ: проблеми, напрямки вивчення навчальних дисциплін»

09.11.2022 відбувся круглий стіл «Перспективи вивчення української мови і літератури в Державному університеті економіки і технологій: проблеми, напрямки вивчення навчальних дисциплін».

Його учасниками стали: в.о. проректора з науково-педагогічного та навчальної роботи, кандидат наук з державного управління, доцент В.В. Орлов; в.о. директора економічного інституту, старший викладач кафедри обліку і оподаткування, кандидат економічних наук Р.Р. Дудчак; в.о. декана факультету інформаційних технологій, доцент кафедри фінансів, банківської справи та страхування, кандидат економічних наук А.А. Супрун; доценти кафедри міжнародних відносин О.І. Орлова, О.М. Гончаренко та студенти – журналісти 1 курсу.

Інтенсивна дискусія відбулася щодо основних питань, які постали в процесі обговорення презентації кандидата філологічних наук, доцента О.М. Гончаренко:

1. Правовий статус української мови на території України.
2. Українська мова як фактор національної єдності, безпеки, перемоги.
3.Роль держави у забезпеченні, захисту мовних прав і потреб українців.
4. Формування мовної компетенції в науковому та професійному спілкуванні.
5. Зміст і структура навчальних дисциплін з української мови і літератури, які вивчаються студентами різних спеціальностей, зокрема студентами-журналістами.

Дискусія була продуктивною: детально зупинялися на питаннях історії становлення української мови як державної; акцентували увагу на проблемах мовної норми та культурі спілкування, на надмірному використанні іншомовних слів, суржу; визнавали необхідність використання української транслітерації іншомовного тексту, а також на проблемах технічного перекладу, на відсутності чітко окреслених меж відповідних терміносистем різних галузей економіки; на застосуванні онлайн-програм, словників з української мови; а також на питаннях, коли порушується чинне законодавство щодо функціонування державної мови у приватному секторі економіки; наголошували на важливості спілкуватися державною мовою за межами вузу, оскільки «Нація вмирає не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову» (Л.В.Костенко). Також проаналізували стан недостатньої кількості годин з української мови і літератури, відведених для підготовки журналістів-міжнародників.

Через брак практики вільного володіння українською мовою, студенти МВС-22 запропонували щопонеділка проводити офлайн-гурток «Мистецтво говорити», в якому запланували обговорювати різні проблеми щодо вивчення української мови. На думку студентів, саме живе спілкування дозволить проявити творчість та сприятиме краще засвоїти та популяризувати державну мову у місті.

Отже, круглий стіл пройшов у дружній та цікавій атмосфері. Усі присутні довідалися про різноманітні заходи нашого університету, які відбудуться найближчим часом, спрямовані на утвердження української мови як державної: 1). Написання студентами, викладачами, співробітниками вузу Всеукраїнського радіодиктанту Національної єдності – 09.11.2022. 2). Участь студентів у ХІІІ Міжнародному мовно-літературному конкурсі учнівської та студентської творчості імені Тараса Шевченка – з 21.11.2022 до 03.12.2022. 3). Участь студентів у флешмобі «Світ ловив мене, та не спіймав» - до 300 від дня народження Г.С.Сковороди – 03.12.2022.

11.11.2022
ЮРИДИЧНА АДРЕСА: вул. Медична 16, м.Кривий Ріг, Україна duet.edu.ua@gmail.com +380 97 214 8869
ПРИЙМАЛЬНА КОМІСІЯ: пл. Визволення 2, м.Кривий Ріг, Україна vstup.duet@gmail.com +380 98 207 3648

Генеральні партнери

Copyright 2024 ©