До дня Визволення Кривого Рогу від німецько-фашистських загарбників

До дня Визволення Кривого Рогу від німецько-фашистських загарбників

О 9-й годині ранку біля залізничної станції Червоної зібралася молодь, а також викладачі та співробітники вишів, технікумів і коледжів, що розташовані в Металургійному районі, щоб пригадати буремні минулі роки 1944-го. Серед них – і студенти та викладачі Криворізького економічного інституту

Вони зібралися, щоб вшанувати пам'ять полеглих у боях за визволення нашого міста і поклали червоні гвоздики до пам’ятника полеглим бійцям.

***

Перші спроби визволити Кривий Ріг були здійснені в жовтні 1943 року, проте тоді танковий рейд червоноармійців був відбитий фашистами. Незважаючи на невдалу спробу, все ж таки вдалося захопити великий плацдарм на правому березі Дніпра. А вже у січні-лютому 1944 року на заключному етапі Нікопольсько-Криворізь­кої операції військам 3-го Українського фронту було підтверджено завдання оволодіти Кривим Рогом і відкинути противника за р. Інгулець.

21 лютого 1944 р. командування 37-ї та 46-ї армій розпочало несподіваний на­ступ для німців на передмістя Кривого Рогу, розташовані у північно-західно­му та південному напрямах. У запеклих боях противника було частково знищено, частково взято в полон.

22 лютого 1944 р. до 16.00 год. Кривий Ріг було звільнено від німецьких військ. Протягом на­ступних двох днів дивізії 34-го стрілецького корпусу вийшли до р. Інгулець й очистили від німців південно-західну частину міста.

На честь військ 3-го Українського фронту, які визволили один із потужних промислових центрів півдня України, у Москві було дано салют з 20-ти артилерійських залпів із 220-ти гармат. 29-го лютого 1944 р. завершився останній етап Нікопольсько-Криворізької наступальної операції Червоної армії.Битва за нікопольський марга­нець та криворізьку руду, що розпочалася у жовтні 1943 р., завершилася перемогою наших військ.

***

Цей пам’ятний знак споруджено на честь загиблих воїнів 6-го окремого штурмового стрілецького батальйону

Історична довідка 

Установлено на честь 150-ти воїнів, які загинули у лютому 1944 року, в районі Зеленого містечка, станції Червоної, Шевченківського селища (район трамвайного парку), Нижньої та Верхньої Антонівки (сел. Гданцівка), на підступах до с. Мойсеївка.

21.02.2020
ЮРИДИЧНА АДРЕСА: вул. Медична 16, м.Кривий Ріг, Україна duet.edu.ua@gmail.com +380 97 214 8869
ПРИЙМАЛЬНА КОМІСІЯ: пл. Визволення 2, м.Кривий Ріг, Україна vstup.duet@gmail.com +380 98 207 3648

Генеральні партнери

Copyright 2024 ©