В ДУЕТ розробили освітньо-професійну програму «Цифрові фінанси»

В ДУЕТ розробили освітньо-професійну програму «Цифрові фінанси»

На сьогодні ми всі стали свідками нових історичних реалій. Напевне не залишиться галузей економіки і видів економічної діяльності, на які б не вплинула розв’язана росією війна. Тисячі загиблих, понівечені життя, зруйноване житло та інфраструктура, неможливість вести бізнес приблизно на третині території України. Втрати нашої країни важко виміряти (в районах активних бойових дій взагалі неможливо). Висока ймовірність того, що продовження війни спричинить продовольчу кризу в світі і може обумовити виникнення глобальної фінансово-економічної кризи, якої ще не знав світ.

Нові реалії формують потребу у фахівцях різного профілю. При цьому зростатимуть вимоги до якості фахівців. Спеціальність 072 «Фінанси, банківська справа та страхування» традиційно користувалася попитом, що визначалося і ринком, і Міністерством освіти і науки України (спеціальність віднесена до високон’юнктурних). Випускники працювали у публічному та приватному фінансових секторах, в банках, страхових та інвестиційних компаніях. Які ж зміни відбуваються вже зараз, а які можна прогнозувати в майбутньому, коли країна отримає повну перевагу над ворогом у найбільш жорсткій і несправедливий війні 21 сторіччя.

Усі, хто знається на фінансах, були у захваті від того, наскільки професійно спрацювала українська фінансово-кредитна система від 24.02.2022 року і до сьогодні. Ворогу не вдалося внести хаос у систему за жодним з напрямів її роботи. Приємно вражає як стабільно працюють на більшості території України безготівкові розрахунки, як вчасно встановлені валютні обмеження запобігли паніці на валютному ринку, а сума депозитів на рахунках банків навіть збільшилася. Уряд спростив систему оподаткування та забезпечив доступ підприємцям до пільгових кредитів для бізнесу (у тому числі і за нульовою ставкою).  Міністерство фінансів України дуже швидко вдалося до залучення коштів за допомогою нового для України  фінансового інструменту – військових облігацій. На момент підготовки матеріалу було проведено 8 аукціонів де отримано понад 100 млрд. грн. на фінансування оборонних заходів (усього передбачається розмістити військових облігацій на суму 400 млрд. грн.).

Після отримання перемоги перед фінансово-кредитною системою країни постане ряд завдань, що потребуватимуть забезпечення відповідними спеціалістами:

  • оцінка пошкодженого і втраченого внаслідок бойових дій майна громадян, об’єктів інфраструктури, формування відповідних реєстрів;
  • оптимізація фінансових потоків, що спрямовуватимуться на відтворення цілих регіонів України, які постраждали внаслідок війни;
  • написання фінансових обґрунтувань під отримання грантів на відтворення та розвиток від міжнародних урядових і неурядових організацій, приватних осіб;
  • формування проспектів емісій муніципальних облігацій для відбудови і розвитку інфраструктури громад;
  • запобігання різноманітним фінансовим зловживання у процесі використання коштів наданих для потреб відтворення;
  • розробка фінансових планів нового будівництва та складання кошторисної документації;
  • повне відтворення фінансового сектору в районах де відбувалися активні бойові дії.

Пандемія COVID-19 та послідуюча за нею війна показали важливість надання фінансових послуг дистанційно. В повоєнний час актуальним буде питання продовження розробки фінансових сервісів, які базуються на цифрових технологіях.

Виникає завдання навчання фінансистів нового типу, які поєднують у собі традиційні фінансові знання і компетентності зі знаннями в царині цифрових технологій.

Такі галузі, як Data Science, Big Data, машинне навчання, штучний інтелект стають робочими інструментами фінансистів. Ось лише деякі сучасні напрямки діяльності фінансистів, які ґрунтуються на цифрових технологіях: Portfolio Management – Robo-Advisors технологія алгоритмічного консультування роботами; Algorithmic Trading - алгоритмічна торгівля на біржах з допомогою алгоритмів і програм в автоматичному режимі; High-Frequency Trading (HFT) алгоритмічна торгівля із швидкістю недоступною людині без її участі (їх частка в США складає більше половини); Fraud Detection виявлення шахрайських операцій; Loan/ Insurance Underwriting оцінювання кредитів та страхових ризиків; Document Analysis розпізнавання й аналіз фінансових документів: Trade Settlements електронна торгівля; Money-Laundering Prevention - запобігання відмиванню коштів.

Цей перспективний напрямок представлений в освітньо-професійній програмі «Цифрові фінанси», що розроблена фахівцями кафедри фінансів, банківської справи та страхування та фахівцями кафедри інформаційних технологій і моделювання Державного університету економіки і технологій. Детально ознайомитися з програмою можна в Консультаційному центрі з питань вступу до Державного університету економіки і технологій. Запрошуємо на навчання. Опановуйте сучасну фінансову справу! Допомагайте відтворенню України!

26.04.2022
ЮРИДИЧНА АДРЕСА: вул. Медична 16, м.Кривий Ріг, Україна duet.edu.ua@gmail.com +380 97 214 8869
ПРИЙМАЛЬНА КОМІСІЯ: пл. Визволення 2, м.Кривий Ріг, Україна vstup.duet@gmail.com +380 98 207 3648

Генеральні партнери

Copyright 2024 ©