Панельна дискусія: «російсько-українська війна: рефлексії дослідників Голокосту»

Панельна дискусія: «російсько-українська війна: рефлексії дослідників Голокосту»

Віртуальна дискусія пройшла 11 квітня 2022 року за підтримки Стоктонського університету та була організована доктором Разом Сігалом зі Стоктонського університету та доктором Наталією Лазар з Меморіального музею Голокосту у Вашингтоні. Серед учасників - в.о. декана Юридичного факультету ДУЕТ Роман Шляхтич. Також спікерами були науковці з Києва та Харкова, які досліджують різні аспекти Голокосту. Основна мета дискусії полягала у тому, щоб донести погляди українських істориків на сучасну російську агресію до американських колег.

Дискусія розвивалась навколо двох магістральних проблем. Перша – поточна ситуація в Україні, включно з військовими злочинами. Друга – проблема внутрішньо переміщених осіб. Дискутанти поділились своїм власним досвідом, набутим за більш ніж місяць відкритої російської агресії. В ході дискусії було наголошено на тому, що російські війська здійснюють злочини на території України. Ці злочини мають ознаки геноциду, але цей термін не у повній мірі описує суть цих злочинів. Тому для аналізу подій цієї війни необхідно буде застосовувати нові терміни. Вони стануть можливими лише після юридичної кваліфікації цих злочинів.

Ще однією важливою проблемою для сучасної України є проблема внутрішньо переміщених осіб. За даними ООН більше 7 мільйонів українців сьогодні покинули свої домівки та вимушено переїхали в більш безпечні населені пункти країни. В різних куточках України, переважно там, де не ведуться активні бойові дії, створені волонтерські центри для допомоги ВПО. В цьому контексті був згаданий і ДУЕТ, адже співробітники та адміністрація вишу з лютого місяця активно включилися у допомогу таким родинам та українським військовим.

Загалом, хотілось висловити подяку організаторам цього заходу за підтримку та можливість висловити свої думки. Адже подібні панельні дискусії вкрай потрібні для того, щоб у зарубіжних колег формувалося об'єктивне бачення сучасних українських реалій. 

13.04.2022
ЮРИДИЧНА АДРЕСА: вул. Медична 16, м.Кривий Ріг, Україна duet.edu.ua@gmail.com +380 97 214 8869
ПРИЙМАЛЬНА КОМІСІЯ: пл. Визволення 2, м.Кривий Ріг, Україна vstup.duet@gmail.com +380 98 207 3648

Генеральні партнери

Copyright 2024 ©