Відключення Росії від Свіфт

Відключення Росії від Свіфт

Німеччина стала останньою країною, яка підтримала відключення Росії від міжнародної банківської системи платежів після вторгнення Росії в Україну.«Уже розпочалася технічна підготовка до ухвалення рішення та впровадження цієї санкції», –написав на своїй сторінці у ФБ міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. Як постраждає Росія від такого кроку та як це допоможе Україні у боротьбі з ворогом читайте тут:

Як відключення від SWIFT може допомогти Україні перемогти

 В останні дні весь час ми чуємо, що Україна вимагає від світової фінансової спільноти негайно застосувати до Росії таку «болючу» санкцію як відключення від системи SWIFT. То що ж таке цей SWIFT і чому це так важливо?

Спробуємо розібратися, посилаючись на думки експертів [1-3].

По –перше, розшифруємо, SWIFT —це абревіатура від Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications або Спільнота всесвітніх міжбанківських фінансових телекомунікацій. Як пояснюють експерти  SWIFT – це фактично месенджер, у якому фінансисти всього світу обмінюються платіжними дорученнями, підтвердженнями угод та іншою фінансовою документацією. Він був створений у 1973 році, коли 239 банків з 15 країн об'єдналися, щоб створити спосіб опрацювання міжнародних платежів. Сьогодні SWIFT об'єднує понад 11 000 фінансових установ у 200+ країнах. Це не платіжна система, але головний та чи не єдиний універсальний канал передачі розпоряджень про переказ грошей та інших цінностей між  фінансовими та не фінансовими організаціями практично у всіх країнах планети. У рік через SWIFT пересилається понад 5 млрд. таких повідомлень.

По –друге, важливість SWIFT для глобальних грошових потоків обумовлена тим, що вона досить часто сприймається як геополітичний інструмент у межах пакетів санкцій. Відключення банків країни від доступу до SWIFT обмежує грошові потоки в цю країну та з неї, що призводить до реальних економічних втрат. Припинення доступу до SWIFT розглядається як ДУЖЕ значний крок, тому одне обговорення вже є суттєвим. Це сталося у 2012 році з пакетом санкцій проти Ірану на помсту за його ядерну програму. Це розглядалося у 2013-14 роках у відповідь на дії Росії у Криму.

Крім того, відключення від SWIFT також може мати довгострокові наслідки другого порядку для біткоїну та нефіатних валют.

По –третє, відключення від SWIFT – це обоюдогострий меч, який вражає не тільки Росію, але й економіку інших країн. Росія - це величезна економіка з нитками угод, які тягнуться у всьому світі. Вона є ключовим постачальником енергоресурсів до Європи та на весь світ. Вона є експортером матеріалів, необхідних для виробництва реактивних двигунів, напівпровідників, автомобілів, електроніки та добрив. Відключення Росії від SWIFT вплине на потік платежів цих галузей.

Водночас відомо також, що РФ будує власну систему-альтернативу з 2014 року, коли востаннє була загроза відключення SWIFT, що може означати, що країна може пом'якшити деякі наслідки відключення для своєї економіки.

Проте, на думку експертів, відключення від SWIFT схоже на ситуацію, коли банку відключили міжнародну телефонну лінію або перерізали Інтернет-кабель, за яким він віддає розпорядження про перекази грошей, дорогоцінних металів і цінних паперів зі своїх рахунків в інших банках.

По суті, це означає переведення банківського обслуговування в кам'яний вік, подорожчання та різке уповільнення фінансових потоків в епоху глобальної торгівлі та міжнародних технологічних і збутових ланцюжків завдасть серйозного удару по бізнесу.

По-четверте, і це не менш важливо, Росія понесе репутаційні ризики. Кранові санкції, які змушували SWIFT відключати банки, вводилися досі лише проти Ірану та Північної Кореї. Якщо Росія опиниться в компанії запеклих відщепенців міжнародного співтовариства, то багато західних банків і компаній самі відмовляться від роботи в країні та співпраці з російським бізнесом і державою.

27.02.2022
ЮРИДИЧНА АДРЕСА: вул. Медична 16, м.Кривий Ріг, Україна duet.edu.ua@gmail.com +380 97 214 8869
ПРИЙМАЛЬНА КОМІСІЯ: пл. Визволення 2, м.Кривий Ріг, Україна vstup.duet@gmail.com +380 98 207 3648

Генеральні партнери

Copyright 2024 ©