Криптовалюта. Що це? Та чому популярний біткоїн

Криптовалюта. Що це? Та чому популярний біткоїн

Поняття «криптовалюта» відноситься до цифрових видів валюти. Її створюють і передають за допомогою криптографічних методів, переважно на базі технології блокчейн. «Монети» випускаються спочатку в електронному вигляді буквально за рахунок проведення математичних обчислень. Простими словами, криптовалюта - це штучна платіжна система, прирівнюється до справжніх грошей, що має офіційний курс.

Криптовалюта спочатку з'являється без участі реальних грошей. Щоб стати власником певної суми коїнів цілком достатньо підключитися до сервісу їх створення, стати учасником єдиної мережі Майнінг і дочекатися свого «заробітку». У цьому полягає ключова відмінність криптовалют від реальних грошей - останні емітуються строго за рішенням Національного банку України.

Чому віртуальні гроші популярні

Ряд країн вже визнали біткоїн, як і Україна, але типові властивості начебто децентралізації привабливі для користувачів. Власник будь-якої з існуючих криптовалют не прив'язаний до будь-якої географічної точки, держави або політичного ладу. Незважаючи на прив'язку курсу до реальних грошей на зразок долара США або євро, цифрові гроші «цінні самі по собі».

Віртуальні гроші отримали популярність з таких причин:

  • Висока поширеність, універсальність. Гаманець легко створити на будь-якому комп'ютері, смартфоні або планшеті на різних операційних системах.
  • Простота, відкритість розрахункових операцій. Повна історія вхідних і вихідних транзакцій зберігається без обмежень за часом.
  • Кожен вузол системи генерації криптовалют рівноправний, єдиного центру немає, що виключає можливість блокування гаманців, скасування і контролю платежів.
  • Максимальна анонімність збільшує незалежність платіжної системи. При здійсненні платежів можна вказувати адресу, номер рахунку за бажанням власника гаманця, з якого здійснюється платіж.

Головні ризики пов’язані з властивостями цієї платіжної системи, характерні для більшості онлайн-ресурсів і легко обходяться при належній увазі до безпеки свого комп'ютера.

Криптовалюти схильні до тих же ризиків, що і онлайн-рахунки з реальними грошима. Щоб уникнути ризиків, просто зверніть увагу на такі моменти:

  • Збереження пароля. Несе небезпеку як його втрата (забув, не можеш замінити через зміну сім-карти, електронної пошти), так і крадіжка облікових даних. Друге може призвести до втрати всіх коштів на гаманці.
  • Висока волатильність. На зміну курсу криптовалюта можна як заробити, так і зазнати збитків. Все залежить від коливань курсу після покупки «монет», чи буде власник відразу витрачати валюту або буде прагнути створити накопичення.
  • Велика ймовірність появи обмежувальних законів.

Види криптовалют

Популярність прийнято вважати за величиною курсу до долара США:

  • Bitcoin. Перший варіант криптовалюти, з'явився в 2009 році.
  • Ethereum. Створення почалося в 2015 році. Технологія використовується в реєстрації угод, передачі ресурсів / авторських прав.
  • Litecoin. Вважається похідною від біткоїн. Запуск генерації відбувся в 2011 р
  • Dash. Раніше валюта називалася Darkcoin. Вимагає мінімум ресурсів для Майнінг.

Список легко продовжити - Primecoin, Peercoin, DogeCoin, Namecoin і т.д., але визнається лише невелика кількість варіантів цифрової валюти. Решту часто відносять до «мильних бульбашок», електронних фінансових пірамід, здатних припинити існування в будь-який момент. Такий ризик існує для всіх типів криптовалют. 

Як отримати криптовалюту.

Стати власником криптовалюти може кожен зареєстрований в системі. Для цього досить створити власний електронний гаманець, верифікувати особистий кабінет і зберегти в безпечному місці облікові дані. Гаманець готовий до поповнення відразу, як тільки завершено реєстрацію.

Заробіток на криптовалютах.

Інтерес до криптовалют проявляється не тільки як до одного зі способів створити онлайн-накопичення. Інтернет-гаманець вигідний через відсутність ризику крадіжки при доступі в будинок сторонніх осіб або в результаті форс-мажору на кшталт пожежі, повені. На різних криптовалютах можна заробляти і без прямої покупки, багато що залежить від володіння ситуацією, здатності спрогнозувати зміну курсу.

Бізнес на криптовалютах здатний бути прибутковим.

Існує декілька поширених способів заробітку на тих же біткоін:

  • Інвестиції в криптовалюту. Купівля монет на зниженні курсу і їх реалізація на пікових значеннях. Це дозволяє заробити за рахунок курсової різниці.
  • ICO (Initial Coin Offering). Створення перших монет нової криптовалюти дозволяє стати власником монет за мінімальною ціною. Згодом вони обмінюються на реальну валюту в будь-який момент, коли курс підніметься до бажаного значення.
  • Трейдинг. Торгівля на біржі парою BTCUSD може вестися як на зниження, так і на підвищення курсу.

Окремо розглядається робота консультантом по заробітку на криптовалютах. В ідеалі можна навіть не мати власного електронного гаманця, а лише розбиратися в системі, вміти пояснювати тонкощі її роботи іншим користувачам. Подібний бізнес популярний через відсутність великих фінансових вкладень і можливості вести його по всій країні, незалежно від місця розташування власника.

Чому популярний біткоїн.

Багато переваг цифрових грошей розглядаються на прикладі біткоїн. Тому, коли вивчають питання, що таке криптовалюта простими словами, мають на увазі BTC. Його курс теж різко зріс за останні кілька місяців, що залучає фахівців по заробітку на біржах (за рахунок періодичного зростання / падіння ціни).

Популярність біткоїн зв'язується і з його визнанням рядом держав в якості однієї з офіційних платіжних систем (наприклад, таке сталося в Японії). Решта ж вигоди є загальними для всіх видів криптовалюта:

  •  Повна прозорість транзакцій. Здійснити переказ може тільки власник грошей, і, як тільки він це зробить, ніхто не здатний скасувати операцію.
  • Підвищена ступінь анонімності. Користувачам системи доступний лише номер гаманця, персональні дані не публікуються і не передаються.
  • Гарантований дефіцит валюти. Існує суворе обмеження в кількості генерованих монет, це обумовлено алгоритмом розрахунків Сатоші ( «копійка» біткоін).
  • Відсутність інфляції. Цифрова природа криптовалюти дозволяє забезпечувати її незалежність від економічних, політичних, природних факторів, які безпосередньо впливають на курси реальних валют.

Вартість біткоїн постійно зростає, прогнози на подальше зростання позитивні. Під час Фінтех-фестивалю в Сінгапурі інвестори і мільярдери Тайлер і Кемерон Вінклвосс заявили, що курс біткоїн перевищить $ 500 000. Засновники кріптовалютної біржі Gemini очікують, що капіталізація біткоїн повинна перевищити аналогічний показник золота.

За рахунок такого позиціонування його популярність зростатиме і далі. У підсумку, термін розрахунку останньої монети наближається з геометричною прогресією. На момент цієї події курс біткоїн здатний змінитися непередбачувано, але поки це не обговорюється, користувачі системи розраховують встигнути заробити до фінального дня.

Перспективи розвитку ринку криптовалют

Практичне застосування криптовалюти як грошей багато в чому залежить від політики держави. Євросоюз розглядає біткоїн як універсальний договірний засіб, а в ряді азіатських країн прийняли його офіційно (Японія) або обмежили використання аж до повної заборони на володіння монетами (Китай).

Легалізація ринку віртуальних активів дозволить українським компаніям офіційно працювати з банківською системою та вивести  свій бізнес у правовий простір. Прийнятий Закон в Україні дозволить компаніям реєструвати бізнес в Україні, а блокчейн-спеціалістам — реалізовувати власні проєкти в українській юрисдикції. Крім того, Закон “Про віртуальні активи” сприятиме усуненню ризиків для роботи міжнародних блокчейн-компаній й залученню іноземних інвестицій.

08.12.2020
CONTACTS: Medichna street 16, Kryvyi Rih, Ukraine duet.edu.ua@gmail.com +380 97 214 8869
SELECTION COMMITTEE: Liberation Square 2, Kryvyi Rih, Ukraine vstup.duet@gmail.com +380 98 207 3648

Генеральні партнери

Copyright 2024 ©