До Міжнародного дня бухгалтера

До Міжнародного дня бухгалтера

10 листопада світова бізнес-спільнота святкує Міжнародний день бухгалтера

Дату 10 листопада було обрано не випадково. 10 листопада 1494 у Венеції була опублікована книга «Все про арифметику, геометрії і пропорції», автором якої був Лука Пачіолі. Луку Пачолі називають «батьком бухгалтерії», хоча він не був ні автором, ні розробником системи бухгалтерського обліку. Він всього лише описав методи, які використовували в своїй роботі венеціанські торговці в період епохи Відродження.

Професія бухгалтера має великий спадок і є однією з найдавніших професій. Британські вчені кажуть: кожні 10 років зникає приблизно 5000 професій. Щоправда, змінює їх не менша кількість нових професійних занять. Чи будуть раді нам, бухгалтерам, у тому самому майбутньому?

Звичайно, головна загроза для багатьох професій насувається з боку всюдисущої автоматизації. Усе правильно. Без виснажливої ручної праці, рахівниці і калькулятора сьогодні комп’ютерна програма за часточку секунди зводить баланс. Якщо так, то навіщо потрібен бухгалтер? Хтось вводить у комп’ютер дані — і всесильна машина видає звітність, потрібні відомості й інші важливі документи.  Проте ця логіка не працює! Можливо, комп’ютер із легкістю спроектує шалено складні льотні характеристики надзвукового літака чи космічного корабля, розрахує траєкторію руху атома або електрона в кілометровій випробувальній трубі. Безперечно. Однак дослідним шляхом доведено — жодному комп’ютеру, жодній програмі не під силу заповнити декларацію з ПДВ. Нехай спочатку комп’ютер навчиться заповнювати сам (без хитрощів і стусанів бухгалтера) хоча б податкову накладну. 

Більше того, можна сміливо припускати, що та сама автоматизація відкриє нові грані бухгалтерського ремесла: для бухгалтера найближчого майбутнього вже не в новинку буде подавати електронні петиції, збирати «лайки» під власною законодавчою ініціативою про внесення змін до Податкового кодексу й готуватися до кібер-перевірок фіскальних інспекторів (до речі, електронні перевірки — це вже майже справа сьогодення). Йому доведеться розбиратися в оприбуткуванні літаючих автомобілів, знати, як виплачувати добові під час космічних відряджень і чи можна віднести до витрат суми, витрачені на розширення пам’яті працівника.

Попит на бухгалтерську працю існуватиме завжди, поки людина матиме потребу в обміні. Адже активи обов’язково чиїсь, і дбайливий господар хоче завжди знати про стан свого «господарства». Лука Пачолі серед умов справної торгівлі назвав «ведення своїх справ у належному порядку та як слід, щоб можна було без затримки отримати всілякі відомості як щодо боргів, так і вимог». Це сказано більше ніж 500 років тому й, упевнені, буде актуально ще не менший час. Навіть якщо замість грошей будуть юніти чи будь-які інші замінники, у бухгалтера завжди знайдуться відповідні записи.

Отже, ми точно знаємо, що бухгалтерія нікуди не дінеться. Буде жити й процвітати. Професія розважливих оптимістів (наприкінці тунелю є потужний потік світла, адже баланс обов’язково повинен зійтися). Бухгалтер — це, так би мовити, «книгознавець» (Buch — книга, halter — тримати). Так, традиційні книги зникають, стають цифровими, читаються із планшетів та інших електронних гаджетів. Проте й бухгалтерія не стоїть на місці. Вона теж може трансформуватися, і це дійсно відбувається. Наприклад, традиційна бухгалтерія стає інтерактивною бухгалтерією. Однак ми тільки «за».

Зі святом вас, шановні бухгалтери! Бажаємо вам здоров’я та оптимізму!

09.11.2020
CONTACTS: Medichna street 16, Kryvyi Rih, Ukraine duet.edu.ua@gmail.com +380 97 214 8869
SELECTION COMMITTEE: Liberation Square 2, Kryvyi Rih, Ukraine vstup.duet@gmail.com +380 98 207 3648

Генеральні партнери

Copyright 2024 ©