Топ 5 навичок для ефективної комунікації від Катерини Слюсаренко

Топ 5 навичок для ефективної комунікації від Катерини Слюсаренко

Вміння ефективно комунікувати з керівництвом, підлеглими, колегами є однією з базових навичок, які допоможуть вам побудувати успішну кар’єру. Але навички спілкування також відіграють ключову роль й у вашому приватному житті. Люди з добре розвиненими комунікативними навичками зазвичай мають гарні міжособистісні відносини з друзями та  родиною.

Наведу декілька комунікативних навичок, які необхідно розвивати для того, щоб бути конкурентним на ринку праці та взагалі успішною людиною в будь-якій сфері.

Перше, це вміння слухати. Й це є однією з тих навичок, яка найчастіше потребує покращення й додаткового розвитку. Часто ми забуваємо, що спілкування - це двосторонній процес. Ми не слухаємо інших під час розмови, просто передаємо повідомлення, ставимо питання і не слухаємо відповіді. Поліпшення ваших навичок слухання, ймовірно, окупиться покращенням ваших стосунків як на роботі, так і вдома. Тут варто пам’ятати, що слухати - це не те саме, що чути. Навчитися слухати означає приділяти всю вашу увагу людині, яка говорить. Хороші слухачі використовують прийоми уточнення та роздумів, щоб підтвердити сказане іншою людиною та уникнути будь-якої плутанини. Тобто треба опановувати техніку активного слухання.

Друга навичка – це вивчення та розуміння невербальної комунікації. Треба пам’ятати, що більша частина будь-якого повідомлення передається невербально. Тому важливо враховувати та розуміти невербальне спілкування - особливо, коли воно відсутнє або обмежене, наприклад, коли ви спілкуєтесь письмово або по телефону.

Невербальне спілкування часто розглядається як мова тіла, але насправді воно охоплює набагато більше. Сюди входять, наприклад, тон і висота голосу, рух тіла, зоровий контакт, поза, вираз обличчя тощо. Тому ви можете краще зрозуміти інших людей, приділяючи пильну увагу їх невербальному спілкуванню.

Наступна важлива навичка, яку необхідно розвивати – це усвідомлення своїх емоцій та емоцій інших людей, а також здатність управляти цими емоціями. Усвідомлення емоцій, як позитивних, так і негативних, однозначно може покращити спілкування. Таке розуміння власних емоцій та емоцій інших людей відоме як емоційний інтелект (Emotional intelligence).Фахівці стверджують, що для успіху в житті, роботі він набагато важливіше чим «intellectual intelligence».

Емоційний інтелект охоплює широкий спектр навичок, які зазвичай поділяються на особисті та соціальні. До особистих навичок належать самосвідомість, саморегуляція та мотивація. До соціальних навичок належать емпатія та соціальні навички. По суті, принцип, що лежить в основі різних навичок, що складають емоційний інтелект, полягає в тому, що ви повинні усвідомлювати і розуміти власні емоції та вміти ними оволодіти, щоб добре розуміти та працювати з іншими.

Четверта навичка, яку необхідно розвивати – це вміння ставити питання. Вміння ставити питання – це ключова навичка, яка дозволяє впевнитися, що ви вірно зрозуміли інформацію або завдання. Це також дуже хороший спосіб отримати більше інформації про певну тему або просто розпочати розмову та продовжити її. Тих, хто має хороші навички ставити питання, часто також вважають хорошими слухачами, оскільки вони, як правило, витрачають набагато більше часу на отримання інформації від інших, ніж на висловлювання власної думки.

Відкритість та гнучкість. Хороший комунікатор повинен вступати в будь-яку розмову з гнучким, відкритим розумом. Будьте відкриті, щоб почути, зрозуміти і прийняти точку зору іншої людини.  Дана навичка передбачає також  здатність ставити під питання власну точку зору.

Що можна почитати з даної теми

1. Маршал Розенберг Язык жизни. Ненасильственное общение

2. Марк Гоулстон Я чую вас наскрізь. Як порозумітися будь з ким

3. Марк Роудз Как разговаривать с кем угодно.

4. Алан і Барбара Пізи Мова рухів тіла. Розширене видання

5. Сьюзен Девід «Емоційна спритність. Як почати радіти змінам і отримувати задоволення від роботи та життя»

6. Деніел Ґоулман «Емоційний інтелект»

03.11.2020
CONTACTS: Medichna street 16, Kryvyi Rih, Ukraine duet.edu.ua@gmail.com +380 97 214 8869
SELECTION COMMITTEE: Liberation Square 2, Kryvyi Rih, Ukraine vstup.duet@gmail.com +380 98 207 3648

Генеральні партнери

Copyright 2024 ©