Секція «Business responsibility and human rights in the digital economy»

Секція «Business responsibility and human rights in the digital economy»

14 травня 2020 року відбулося засідання секції «Business responsibility and human rights in the digital economy» наукової студентської конференції в рамках  III International Scientific Congress SOCIETY OF AMBIENT INTELLIGENCE 2020

Права людини – основа здорового суспільства та сталого економічного розвитку. Актуальність юридичного наукового напрямку Конгресу, в черговий раз, підтверджена результатами 50-го Міжнародного Форуму у Давосі-2020, де було визначено одним із основних пріоритетів сталого розвитку - захист прав людини та відповідальність бізнесу за свій вплив на них.

Модераторами наукової секції виступили: Kateryna DATSKO, Assoc. Prof. PhD, Dean Faculty of Law Kryvyi Rih Economic Institute of Kyiv National Economic University named after Vadym Hetman та Sayyora SAIDJALALOVA, Senior teacher, Tashkent Branch of Moscow State University named after M.V. Lomonosov, Dean of the Faculty of Russian language and literature, Tashkent State Pedagogical University named after Nizami.

Робота секції була розділена на дві частини: виступи гостей та експертів у сфері права та студентські доповіді за результатами власних наукових досліджень.

Експертами виступили колеги з різних університетів Узбекистану. Своїм досвідом роботи в ООН поділився Umarov Alisher Yusupzhanovich, Rector of Tashkent State Pedagogical University named after Nizami, PhD in Physical and Mathematical Sciences, він розкрив особливості програми Всесвітнього Банку «Індекс людського капіталу», відзначив актуальність та важливість вивчення теми захисту прав людини академічною спільнотою України та Узбекистану.

Otaxonov Foziljon Haydarovich, Doctor of Science, jurisprudence, International Commercial Arbitration (Arbitration) Court at the Chamber of Commerce and Industry of the Republic of Uzbekistan, Chairman, пікреслив важливість вивчення поняття цифрової економіки та визначення його на законодавчому рівні, що дасть можливість проводити юридичну оцінку ризиків порушення прав людини в умовах цифрової економіки. Професор відзначив, що цифрова економіка, попри свій динамічний розвиток, має носити інклюзивний характер.

Sherzod A. Egamberdiev, Head of legislation improvement Department Capital Markets Development Agency of the Republic of Uzbekistan, відзначив, що 2020 рік в Узбекистані визначено роком розвитку цифрової економіки. Пан Шерзод підтвердив, що Конгрес створив велику платформу для розвитку міжнародної співпраці, адже реформи та новації у законодавстві на національному рівні повинні бути підкріплені розробками експертів у галузі економіки та права на міжнародному рівні.

Деталі формування та реалізації стратегії цифрової економіки Республіки Узбекистан і роль у цьому процесі ІТ-сектору розкрив Habib H. Ziyavitdinov, Bukhara State University, Department: Economy of service sphere “Prospects for the development of the digital economy in Uzbekistan (Digital Uzbekistan-2030)”.

Модератор секції Катерина Дацко провела інтерактивне обговорення «Why businesses are nothing without strong human rights?», в процесі якого були висвітлені проблеми та шляхи боротьби із негативними наслідками впливу бізнесу на права людини, визначена роль держави, бізнесу та суспільства у процесі захисту прав людини і формування відповідального ставлення бізнесу до прав людини, а також розглянуті світові кейси з теми негативного впливу бізнесу на права людини, розкриті подальші шляхи вирішення проблем і ролі у цьому процесі академічної спільноті, зокрема студентів правничих спеціальностей.

Загалом в обговоренні цієї теми взяли участь 10 студентів з України та Узбекистану, а загальна кількість учасників обговорення склала більше 100 осіб. Студентський напрямок був представлений такими закладами вищої освіти, як: Kryvyi Rih Economic Institute of Kyiv National Economic University named after Vadym Hetman (Ukraine), National University of Uzbekistan named after Mirzo Ulugbek (Uzbekistan), Namangan State University (Uzbekistan).

Розвиток цифрової економіки, важливість цього процесу для суспільства, ризики та виклики, які стоять перед суспільством і владою, було висвітлено у доповідях студентів із Узбекистану: Jakhongirmirzo Rakhmatov (Namangan State Universit), Rakhimova Jannat Ozodovna (National University of Uzbekistan named after Mirzo Ulugbek).

Питання впливу індустріальних корпорацій на права людини та проблеми, з якими стикаються сучасні промислові кампанії, розкрила студентка Hanna Demchenko. Проблематиці захисту персональних даних, шляхам удосконалення законодавства у сфері електронної комерції та інтернет-торгівлі були присвячені доповіді таких студентів: Karolina Berkun, Dasha Dziuba, Bogdan Nechepurenko, Ilia Giorgadze.

Соціальні питання, серед яких розвиток молодіжної політики, захисту неповнолітніх, процесу забезпечення соціальної безпеки, були розкриті у доповідях: Vadim Novosiletsky, Anastasia Moskina, Anna Neodnycha. Переваги, ризики та сучасні виклики реформування виборчої системи України розкрив у своїй доповіді Emin Mamedov.

Вдячні усім гостям та учасникам Конгресу за участь і цікавість до напрямку студентської юридичної секції, адже розпочатий процес обговорення теми впливу бізнесу на права людини, на міжнародному рівні, створив нові можливості для розвитку, навчання і формування свідомості майбутніх студентів-правників, які незабаром стануть на шлях правозахисту у своїй країні.

Більше фото за посиланням

14.05.2020
CONTACTS: Medichna street 16, Kryvyi Rih, Ukraine duet.edu.ua@gmail.com +380 97 214 8869
SELECTION COMMITTEE: Liberation Square 2, Kryvyi Rih, Ukraine vstup.duet@gmail.com +380 98 207 3648

Генеральні партнери

Copyright 2024 ©