Результат обговорення 073 Менеджмент бакалаври

Результат обговорення 073 Менеджмент бакалаври

Результати обговорення проєкту освітньо-професійної програми «Менеджмент»

на першому (бакалаврському) рівні вищої освіти

21 травня о 14:00 відбулося обговорення проєкту освітньо-професійної програми підготовки здобувачів вищої освіти на першому (бакалаврському) рівні вищої освіти «Менеджмент» за спеціальністю 073 Менеджмент галузі знань 07 Управління та адміністрування кафедри управління бізнесом Навчально-наукового інституту економіки та бізнес-освіти Державного університету економіки і технологій.

Зустріч проходила дистанційно за сприянням Центру ліцензування та акредитації Державного університету економіки і технологій (на базі платформи ZOOM). Модерувала зустріч Наталія СЕРГЄЄВА, керівник Центру ліцензування та акредитації.

На зустрічі були присутні:

Орлов Валентин Валентинович - в.о. проректора з науково-педагогічної та навчальної роботи, кандидат наук з державного управління, доцент.

Гушко Сергій Володимирович - в.о. проректора з наукової роботи та міжнародних зв`язків, доктор економічних наук, професор.

Андрущенко Ганна Іванівна – в.о. завідувача кафедри управління бізнесом, доктор соціологічних наук, професор.

Петрішина Тетяна Олександрівна - керівник проєктної групи, кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри управління бізнесом.

Слюсаренко Катерина Володимирівна - член проєктної групи, кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри управління бізнесом.

Тарасюк Галина Миколаївна - доктор економічних наук, професор, декан факультету бізнесу та сфери обслуговування Державного університету «Житомирська політехніка».

Косач Ірина Анатоліївна - доктор економічних наук, професор, професор кафедри менеджменту та адміністрування Національного університету «Чернігівська політехніка»

Теплюк Марія Анатоліївна - кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри бізнес-економіки та підприємництва Київського національного економічного університету ім.В.Гетьмана.

Дранус Любов Сергіївна - кандидат економічних наук., доцент, т.в.о. завідувача кафедри менеджменту Чорноморського національного університету ім. Петра Могили.

Зайцева Дарина Миколаївна - головний фахівець відділу найму, навчання та розвитку персоналу ПРАТ «ПІВНІЧНИЙ ГЗК»

Перекицай Максим Васильович – заступник директора департаменту стратегічних проєктів ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг»

Карпюк Сергій Андрійович – заступник директора з матеріально-технічного постачання ТОВ «Рудомайн»

Солдатенко Катерина - здобувачка 2 курсу бакалаврату спеціальності «Менеджмент» ДУЕТ.

Шифрін Семен – здобувач 1 курсу магістратури спеціальності «Менеджмент» ДУЕТ.

Петрішина Тетяна Олександрівна представила на обговорення проєкт змін до освітньо-професійної програми підготовки здобувачів вищої освіти на першому (бакалаврському) рівні вищої освіти «Менеджмент» за спеціальністю 073 Менеджмент галузі знань 07 Управління та адміністрування. Необхідність змін була викликана приведенням у відповідність до змін, стратегії викладання, вивчення і використання англійської мови в Університеті, зокрема підвищено кредитність дисциплін фахової і звичайної іноземної мови, також щодо приведення у відповідність з укладеними договорами і меморандумами співпраці з зарубіжними партнерами, що передбачає вивчення європейського досвіду і підвищення якості освіти з метою орієнтації саме на європейський простір. Скориговано фокус ОП, замість креативної економіки додали саме комунікації, в тому числі міжнародні, необхідність включення логістики, оскільки це сучасні європейські тренди, зокрема програми зарубіжних партнерів стосуються логістики. Також запропоновані зміни саме до особливості самої програми, змінено структуру, деякі компоненти переведені у вибірковий блок, натомість введено нові ОК на англійській мові. Крім того ОПП акцентує увагу на поєднанні фахової підготовки з актуальними науковими дослідженнями, які проводяться здобувачами, що забезпечує застосування саме інноваційних підходів, як теоретичних, так і практичних в їх подальшій діяльності, зокрема управлінській і активне залучення діючих фахівців з менеджменту до викладання окремих курсів. Щодо кредитності, оскільки ми йдемо в європейський простір, то більшість дисциплін укрупнено до 6-ти кредитних. Практику залишили виробничу на 4-му курсі. Було пройдено декілька стратегічних сесій зі здобувачами, врахована думка безпосередньо основних споживачів, яка підкріпилася посиленням іноземної мови.

Тарасюк Галина Миколаївна вважає, що дана ОПП відповідає вимогам стандарту вищої освіти, але хотіла б звернути увагу на те, що 30 кредитів для іноземної мови це забагато, оскільки абітурієнти, які приходять на навчання вже вивчили її в школі та здали НМТ. Також англійською мовою не рекомендовано НАЗЯВО викладати освітні компоненти, тим більше які не стосуються іноземної мови, а стосується спецпредмету і не є вибірковим. Вважає, що в цій програмі відсутній Операційний менеджмент, а це одна із складових, яка забезпечує ПРН і просить на це звернути увагу. Пропонує зменшити іноземну мову з 30 кредитів, а ввести дисципліну Операційний менеджмент 6-ти кредитну, яка б посилила спеціальні дисципліни і закрила би дуже багато ПРН. Порекомендувала би стосовно комунікацій, якщо говорити в цілому, оскільки є три ОК, які затягують 15 кредитів, то треба трохи зменшити. Дуже мало практичної складової, всього 6 кредитів, рекомендує збільшити – навчальна, виробнича, переддипломна практики по 6 кредитів, за рахунок зменшення комунікацій та іноземної мови.

Косач Ірина Анатоліївна приєднується до пані Галини, що ОПП відповідає стандарту вищої освіти, але є деякі зауваження. Сподобалося те, що незважаючи на суто управлінський акцент програми, не забули про економіку, не пішли суто у менеджмент. Також імпонує, що є математика, інформатика, статистика. Згодна щоб було три практики: виробнича, управлінська і переддипломна. Порекомендувала додати в обов’язкові компоненти Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності або міжнародного бізнесу, щось в міжнародному аспекті, що було б актуально в зв’язку з євроінтеграцією. Також популярні дисципліни Основи академічного письма або Основи академічної доброчесності були б доцільними.

Теплюк Марія Анатоліївна погоджується з виступаючими раніше. Запропонувала стосовно дисциплін там де Лідерство додала б Лідерство, підприємництво і бізнес-культура, або там де Основи бізнесу, щось більше про підприємництво. В цілому все подобається, єдине що можливо деякі дисципліни, які вилучили з минулої програми, як і Операційний менеджмент, були більше виграшні і там де Управлінські рішення можливо б додала слово Обґрунтування управлінських рішень чи оцінка ризиків, щоб охопити більшу аудиторію.

Дранус Любов Сергіївні програма сподобалася, погоджується з колегами з приводу іноземної мови, що дуже забагато і порадила б обов’язкові компоненти поставити фахову іноземну мову, а іноземну мову обирати, або другу, або підсилювати англійську. Оскільки фокус програми на міжнародній перспективі, то кидається в очі, що немає міжнародної економіки, міжнародного менеджменту, також не вистачає операційного та стратегічного менеджменту. З приводу відповідності ЗК і СК по міжнародному контексті ЗК14 якраз прописана здатність працювати в міжнародному контексті, тому було б доцільно, щоб це була окрема дисципліна. По самій відповідності ПРН ЗК і СК забагато на кожну з дисциплін відповідних ЗК і СК, це перенавантажує. Звернути увагу, що дисципліна Проєктний менеджмент відсутній 7-й ПРН по стандарту, а він саме і має навички організаційного проєктування, тобто є дисципліна Проєктний менеджмент, а не покривається ПРН проєктування. ЗК5 має бути 3-й ПРН, він відсутній, зазначено ЗК15 - по матриці має бути або 12 або 15 ПРН, а вони відсутні. По СК також невідповідність – зазначено 3-й і 11-й, а відповідні результати відсутні. Тому прохання переглянути ще раз.

Перекицай Максим Васильович уважно вивчив програму і відмітив такі основні парадигми, як антикризове управління, проєктний менеджмент, управління персоналом і комунікації, це дуже відповідає сьогоденню. Особливо імпонує проєктний менеджмент, що дуже важливо і ці вміння допоможуть студентам у майбутньому, бо управління проєктами це не тільки про інвестиції, це можливість вирішувати завдання і задачі. Відмітив комунікації з практичної точки зору, це наразі дуже важливо, ця можливість комунікувати допомогає людям і в кар’єрі. Вважає, що іноземна мова це також можливість у міжнародному контексті ділитися своїми знаннями, своїм досвідом і можливість зростати у компанії.

Карпюк Сергій Андрійович також наголосив, що англійська мова дуже важлива і вона повинна бути, в якому співвідношенні це вже вирішувати проєктній групі ОП, але без англійської мови неможлива євроінтеграція. Додав побажання, щоб викладання було максимально наближене до тих реалій, в яких всі зараз існують, тому що кожного дня є якісь виклики.

Зайцева Дарина Миколаївна з боку роботодавців попросила розглянути можливість включити управління операційними ризиками і основи діджиталізації, що дуже на часі для майбутніх працівників підприємств.

Шифрін Семен вважає, що 30 кредитів на іноземну мову це забагато, треба приділити більше уваги таким дисциплінам, як лідерство, менеджмент персоналу, тайм-менеджмент, управлінські рішення, антикризисний менеджмент. З приводу практики згоден розділити на 3 види, щоб здобувачі змогли пройти шлях з самого низу до верху.

Солдатенко Катерина стосовно англійської мови згодна, бо на ринку вакансій у сфері менеджменту постійно є потреба фахівців зі знаннями англійської мови рівня В2 і вище. Повернула б дисципліну Моделювання та прогнозування складних систем, бо зараз кожен фахівець повинен знати хоча б основи програмування. Згодна щодо збільшення практики, щоб кожен студент міг спробувати себе в сфері менеджменту повністю, щось для себе знайти і зрозуміти якісь базові речі. Загалом програма дуже класна.

Гушко Сергій Володимирович подякував колегам за слушні зауваження, дійсно в програмі намагалися закласти виклики сьогодення і дуже корисно, що почули певні рекомендації, які обов’язково будуть враховані.

За результатами обговорення та за висновками Центру ліцензування та акредитації члени проєктної групи проведуть збори, попрацюють над висловленими рекомендаціями, зауваженнями та недоліками і приймуть до уваги всі думки та пропозиції. Остаточний варіант проєкту освітньо-професійної програми підготовки здобувачів вищої освіти на першому (бакалаврському) рівні вищої освіти «Менеджмент»за спеціальністю 073 Менеджмент галузі знань 07 Управління та адміністрування буде подано на погодження на Науково-методичну раду, затверджено Вченою радою Університету і опубліковано на сайті.

03.06.2024
CONTACTS: Medichna street 16, Kryvyi Rih, Ukraine duet.edu.ua@gmail.com +380 97 214 8869
SELECTION COMMITTEE: Liberation Square 2, Kryvyi Rih, Ukraine vstup.duet@gmail.com +380 98 207 3648

Генеральні партнери

Copyright 2024 ©