Шановні колеги, студентство та батьки!

Шановні колеги, студентство та батьки!

Всі, хто слідкує за розвитком освіти у нашому місті!

Радий повідомити, що на виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 19 лютого 2020 року № 199-р «Деякі питання реорганізації закладів освіти» Міністерство освіти і науки України видало наказ від 23.04.2020 року №542 «Про реорганізацію деяких закладів освіти».

Звичайно, така подія не могла не викликати резонансу. І це зрозуміло. Адже фахова передвища та вища освіта у Кривому Розі фактично отримує нового імпульсу у своєму розвитку. Очікуваний від об’єднання зусиль колективів семи закладів освіти  синергетичний ефект може принести користь нашій молоді, науковому співтовариству, місту, регіону та державі в цілому.

Так, у непрості часи відбуваються зміни. Але у «прості» часи зазвичай не відбувається нічого. Саме складні та агресивні зовнішні фактори змушують шукати нові шляхи, підходи, рішення. З важкою працею приходить і добрий результат.

Від імені комісії з реорганізації хочу запевнити, що головною метою нашої роботи ми визначили вчасне й ефективне виконання доручення МОНУ з реорганізації наших закладів освіти. Як було неодноразово зазначено на робочих нарадах різного рівня, основним пріоритетом реорганізації є створення умов для подальшої плідної праці колективів, навчання здобувачів освіти та розвитку усіх суб’єктів реорганізації. Завданням комісії є забезпечення дотримання прав колективів і співробітників на працю, а здобувачів освіти – на якісну освіту.

Підкреслю, мова йде про всіх учасників реорганізації, про колективи і здобувачів освіти Криворізького економічного інституту Державного вищого навчального закладу «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана», Криворізького фахового коледжу економіки та управління Державного вищого навчального закладу «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана», Криворізького металургійного інституту Національної металургійної академії України, Криворізького коледжу Національної металургійної академії України, Криворізького технічного коледжу Національної металургійної академії України, Українського політехнічного технікуму, а також про Донецький національний університет економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського як приймаючої сторони. Саме тому, у складі комісії працюють досвідчені фахівці, які представляють усі зацікавлені сторони: МОН України – 4 представники; ДВНЗ «КНЕУ ім. В.Гетьмана» – 3 представники; НМетАУ – 3 представники; ДонНУЕТ ім. М.Туган-Барановського – 5 представників; КЕІ ДВНЗ «КНЕУ ім. В.Гетьмана» – 3 представники; КФКЕУ ДВНЗ «КНЕУ ім. В.Гетьмана» – 3 представники; КМІ НМетАУ – 3 представники; КТК НМетАУ – 4 представники; КК НМетАУ – 4 представники; УПТ – 3 представники.

На сьогодні комісія приступила до роботи, провела перші наради, консультації. Визначилась із напрямками роботи, розподілила обов’язки, почала розробку плану заходів.

Одним з оперативних напрямків роботи колективів є створення умов для забезпечення прав наших абітурієнтів на  вибір спеціальності і здобуття фахової передвищої освіти та/або вищої освіти – від економіки до комп’ютерної інженерії, від права до металургії, від готельно-ресторанної справи і туризму до психології – у Національному університеті економіки і технології імені Михайла Туган-Барановського. Саме так повинен буде називатися заклад вищої освіти, що буде працювати у нашому місті за результатами виконання розпорядження Кабінету Міністрів України та наказу Міністерства освіти та науки України.

Вірю, що батьки й абітурієнти, які прийматимуть рішення про здобуття освіти в цьому закладі, зроблять вірну інвестицію у своє успішне майбутнє!

Разом з цим, не можу не зупинитися на прикрих моментах, що супроводжують, мабуть, усі значні проекти і починання. Якими б світлими не були задуми, завжди знайдуться ті, хто не поділяє їх. І причини можуть бути різними. Від різних точок зору на механізми реалізації до спекуляцій і намагань «використати момент під себе за рахунок обливання брудом іншого». І якщо перше, в принципі, непогано, і навіть призводить до пошуку конструктивного компромісу, то друге є неприпустимим. Як голова комісії, хочу заявити, що буду жорстко реагувати і припиняти будь-які спроби принижень, особистих образ, двозначних натяків, прояви булінгу і нетерпимості по відношенню до будь-кого з членів колективів, студентства та інших учасників процесу реорганізації.

Категорично засуджую зміст образливих і брехливих «звернень», «постів» і «відкритих листів», які носять провокаційний характер, принижують гідність і кидають тінь на ім’я та репутацію наших колег, спекулюють на прізвищі Президента, вдаються до політичного шантажу на тлі війни, пандемії і непростої економічної ситуації в країні.

Переходячи до конкретики:

В освітянському суспільстві через соціальні мережі і засоби комунікації поширено інформацію про «рейдерське захоплення Донецького національного університету економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського».

Відразу питання – в чому полягає рейдерство? Мабуть, це саме незвичне рейдерство в історії. Уважно читайте рішення КМУ та наказ МОНУ. В даних документах сказано, що до Донецького національного університету економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського приєднують два інститути, три коледжі та технікум із сумарним штатом науково-педагогічного персоналу, контингентом студенів і відповідним забезпеченням у рази більшим, ніж той, що є у ДонНУЕТ сьогодні. Додайте до цього набір ліцензій і можливість їх застосовувати для створення нових освітніх продуктів і пропозицій на ринку. І щоб це не стало підставою для подальшого шантажу, для тих, хто не знає або забув трохи фактів, нагадую, що за зміну назви з виключенням слова «Донецький» першим проголосував колектив саме ДонНУЕТ ім. М.Туган-Барановського.

Так, у всіх суб’єктів об’єднання є власні проблеми і потреби. Когось стримує у розвитку статус відокремленого структурного підрозділу, когось – відсутність зв’язку з реальним сектором економіки. Саме через це і відбувається реорганізація. Саме так – загальними силами можна подолати всі проблеми. Крапка.

Наступне:

Залишу юристам і кадровикам коментувати тонкощі Кодексу законів про працю і права власника і найманого працівника. Шановні колеги з відповідною освітою, фахом та досвідом вже дали цьому оцінку. За що їм окрема подяка.

Звертаю увагу на те, що вважаю неприпустимим і ганебним заняттям – «вішати ярлики» на кшталт «сумнівний», натякати на вік і спроможність ефективно виконувати свої обов’язки менеджера, тим самим підриваючи репутацію відомого та заслуженого працівника освіти, результативного науковця Олександра Давидовича Учителя.

Заяву про те, що Міністерство освіти і науки України (тут взагалі не зрозуміло, кого конкретно автори «відкритих листів» мають на увазі), адміністрація Криворізького економічного інституту (а тут вже коло звужується, але все одно – про кого конкретно мова?) «прикриваючись Вашим ім’ям та ім’ям Вашого батька… намагаються вирішити проблеми КЕІ, використовуючи ганебні та неправомірні заходи…» розцінюю: по-перше, як наклеп, по-друге, як неповагу й образу до інституту президентства, адже навіть ім’я та по батькові першої особи держави, до якої адресоване звернення, у початковому варіанті було перекручено.

Вимагаю від авторів цих звернень вибачень, хоча і не сподіваюсь їх отримати від тих, хто не ставить під своєю «творчістю» для загального ознайомлення ніяких підписів.

Що стосується, начебто, фінансових боргів Криворізького економічного. Фінансових боргів у Криворізького економічного інституту ДВНЗ «КНЕУ імені Вадима Гетьмана» НЕМАЄ! Не вибачаюсь, якщо когось цим розчарував. Але визнаю, що титанічними зусиллями колективу, студентського самоврядування, представників бізнесу за 2016 – 2020 роки значно покращився матеріальний стан Інституту. Наш заклад освіти зміг вийти зі складного фінансового становища, відкрив нові спеціальності, започаткував справжні соціальні проекти від освіти. Так, ми знаємо, що таке скрутне фінансове становище. Ми знаємо, як треба економити на собі й відмовлятися від того, на що маєш право. Впевнені, що так само це знають колеги всіх інших закладів освіти. Це знають і батьки наших студентів. Це знають підприємці і держслужбовці, військові й лікарі нашого міста. Це знає і відчуває на собі вся країна. Мабуть, знаєте це і ви – автори «звернень»? Або ні? Може, оприлюдните свої декларації про доходи? Спільноті буде цікавіше прочитати саме це.

Щодо опалення в корпусах КЕІ. Так, один навчальний корпус справді відключений від опалення. І це не було рішення адміністрації нашого Інституту. Інституту в 2016 році цей корпус дістався вже з непрацюючою системою опалення. Але опалювати неефективним централізованим опаленням 11тис. кв. метрів при контингенті студентів, що коливався за ці часи від 800 до 1500 здобувачів освіти різних форм навчання, це дійсно неефективно. А зробити модульне опалення, коли створюються прийнятні санітарні умови у місцях проведення занять, а не у порожніх приміщеннях, це дієво. Навчальний корпус № 1 має систему опалення і знаходиться на консервації. Готовий прийняти у свої аудиторії студентів за цілком розумних підготовчих робіт. Навчальний корпус № 3 підключено до опалення, він активно відновлюється. Про що неодноразово розповідалося у місцевих ЗМІ. Три гуртожитки законсервовані, потребують ремонту різного рівня складності. Один гуртожиток, в якому проживають студенти, має опалення. І в цьому гуртожитку разом зі студентами економічного інституту мешкають і студенти ДонНУЕТ, і вимушені переселенці. Адже ми завжди раді ділитися тим, що маємо.

І останнє. Хочу нагадати авторам «звернень». Я, як громадянин України, маю відповідні права і можу брати участь у конкурсах на зайняття вакантних посад при дотриманні відповідних вимог. Ні з ким вступати у полеміку з приводу рішень із питань кар’єри, які стосуються мене особисто, як управлінця, науково-педагогічного працівника, не збираюсь. Не гайте часу. Я не є активним користувачем соціальних мереж.

У разі, якщо подібними «зверненнями» буде завдано шкоди репутації окремих осіб, колективів або навчальних закладів, що беруть участь у процесі реорганізації, принижуватиметься їх честь і гідність, як голова комісії та громадянин України буду використовувати всі законні інструменти для встановлення авторства наклепів і розповсюдження неправдивої інформації з метою притягнення до відповідальності винних осіб.

Запрошую всіх вчитися жити у правовій державі.

 

З повагою , голова комісії з реорганізації  Андрій Шайкан

30.04.2020
CONTACTS: Medichna street 16, Kryvyi Rih, Ukraine duet.edu.ua@gmail.com +380 97 214 8869
SELECTION COMMITTEE: Liberation Square 2, Kryvyi Rih, Ukraine vstup.duet@gmail.com +380 98 207 3648

Генеральні партнери

Copyright 2024 ©