Панельна дискусія «Роль публічного управління в післявоєнному розвитку України» – ISC SAI 2023

Панельна дискусія «Роль публічного управління в післявоєнному розвитку України» – ISC SAI 2023

25 листопада 2023 року в Державному університеті економіки і технологій (м.Кривий Ріг) відбулася панельна дискусія «Роль публічного управління в післявоєнному розвитку України». Захід організовано у межах VІ Міжнародного наукового конгресу SOCIETY OF AMBIENT INTELLIGENCE 2023.

Спікерами дискусії були народні депутати, науковці, практики, представники органів державної влади та місцевого самоврядування. До дискусії також долучилися внутрішньо переміщені особи, молоді вчені, аспіранти та здобувачі вищої освіти. Модерувала захід професор кафедри публічного управління та адміністрування Державного університету економіки і технологій, доктор наук з державного управління Ганна Коваль.

Розпочинаючи захід, Ганна Коваль висловила сподівання, що запланована дискусія буде плідною та цікавою, зокрема, за її словами, відбудова України має належати Україні та здійснюватися Україною.

Представникам органів державної влади та органів місцевого самоврядування, передовим науковцям випала унікальна можливість обмінятися думками з приводу актуальних проблем і висловити пропозиції щодо ролі публічного управління у воєнній та повоєнній відбудові України.

Першим питанням, на якому акцентувала свою увагу учасниця дискусії народна депутатка Олена Криворучкіна, стала ідея державотворення в повоєнний період в Україні. Вона підкреслила надзвичайно вагому роль органів законодавчої влади у воєнній та повоєнній відбудові України.

Валентин Орлов, в.о. проректора з науково-педагогічної та навчальної роботи ДУЕТ, кандидат наук з державного управління, доцент, зупинився на питанні стійкості публічного управління у контексті післявоєнного розвитку України. Головним завданням публічно-правових інституцій у період війни є забезпечення балансу двох головних завдань: забезпечення національної безпеки та функціонування держави як організації публічної влади загалом (її конституційного ладу, суверенітету, територіальної цілісності і недоторканості) та водночас захисту громадян (їхніх прав, свобод та законних інтересів), підтримання та гарантування реалізації національних морально-етичних, соціокультурних та інших цінностей в українському суспільстві. «Зараз відбувається активне залучення громадськості до основних сфер життя суспільства, зокрема зростання волонтерської діяльності, залучення громадян та громадських формувань до забезпечення безпеки територій, передачі гуманітарної допомоги, що з кожним днем наближає велику Перемогу», – підсумував Валентин Орлов.

Усі присутні відзначили необхідність усвідомлення реалій сьогодення, у яких кожен із учасників робить свій посильний внесок у розбудову нашої держави. У цьому контексті Іван Лопушинський, доктор наук з державного управління, професор, заслужений працівник освіти України, в.о. завідувача кафедри публічного управління та адміністрування Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, у своїй доповіді щодо викликів для публічного управління під час повоєнного відновлення та забезпечення сталого розвитку України висловив переконання, що зараз надзвичайно важливо зосередитись на вирішенні проблем пересічних громадян, громадян, які залишилися без засобів існування – житла, їжі, одягу тощо. Він також акцентував увагу присутніх на основних викликах для органів публічного управління.

Розмірковуючи про діяльність органів самодопомоги під час гітлерівської окупації, завідувачка кафедри соціально-гуманітарних наук, доктор історичних наук, професор ДУЕТу Валентина Шайкан зауважила, що найважливіше завдання, яке постає перед публічною владою – це відкриття можливостей для органів місцевого самоврядування, зокрема залучення практичного досвіду боротьби зі зрадниками та колаборантами під час Другої світової війни.

До дискусії долучилася Надія Ставицька, керуюча справами виконкому Саксаганської районної у місті ради (м. Кривий Ріг). Вона зауважила, що на діяльність органів місцевого самоврядування має вплив воєнний стан, що буває досить непросто знайти найбільш виважене рішення складної ситуації в найкоротші терміни.

На особливостях відновлення публічного управління на деокупованих територіях акцентував свою увагу Олександр Скоробогатий, начальник Хрестівської сільської військової адміністрації Каховського району Херсонської області. Доповідач також наголосив на важливості впровадження та реалізації експериментального проєкту щодо створення резерву працівників державних органів для роботи на ДОТ.

Під час панельної дискусії учасники також порушили питання викликів для освіти і науки в Україні. У цьому контексті головний спеціаліст Департаменту освіти і науки виконкому Криворізької міської ради Вікторія Полякова підтвердила, що освіта територіальної громади стане запорукою успішної відбудови України. Вона в своїй доповіді окреслила основні шляхи післявоєнного розвитку нашої держави, зокрема зазначила, що система освіти України опинилася в нових реаліях функціонування, а перед освітніми менеджерами постали такі питання, які до сьогодні ніхто не вирішував. В умовах воєнного стану працівники Департаменту докладають максимум зусиль для забезпечення сталості навчання та викладання, створення безпечних умов для учнів і студентів, вчителів і викладачів, підтримки тих, хто був змушений виїхати за кордон або до безпечніших регіонів України, для продовження системних реформ в освіті.

Марина Волікова, доцент кафедри соціально-гуманітарних наук юридичного інституту ДУЕТ, кандидат педагогічних наук, доцент (м. Кривий Ріг) наголосила на комунікації як важливому інструменті відновлення України. Особливо актуальні проблеми комунікації на рівні місцевих органів влади (МОВ), тому що саме на місцях має забезпечуватися конституційне право громадян на інформацію. Саме тут відбувається налагодження контактів влади з цільовими аудиторіями населення, узгодження надання публічних послуг з потребами громадян, здійснення контролю якості цих послуг та оперативне реагування на зміни в інформаційному просторі. Комунікація – основа державного управління і важливий чинник демократизації суспільного життя, а тому в загальному вигляді її можна визначити як процес обміну інформацією, що об’єднує в єдине ціле органи державного управління, органи місцевого самоврядування та групи громадськості. «Тож головним стейкхолдером процесу відновлення України є людина, потреби та побажання якої мають бути первинними у процесі відновлення», – підсумувала свій виступ доповідачка.

Особливу зацікавленість привернула доповідь соціального педагога, вчителя громадянської освіти та історії ЗОШ №84 імені Блаженної Йосафати Гордашевської м. Львова Єлизавети Колєснікової, яка розглянула особливості інтеграції та адаптації ВПО у Львівському регіоні. Надаючи фактичний матеріал про проблеми ВПО, підтверджуючи їх вирішення на практиці, Єлизавета Борисівна наголосила на створенні тимчасового житла для переселенців, розповіла про активну допомогу громадських організацій у вирішенні нагальних проблем біженців.

Цікавою та змістовною була доповідь депутата Криворізької міської ради Дениса Скворцова. Він наголосив, що під час розгляду питання щодо надання компенсації за зруйноване або пошкоджене житло громадянам України існує ряд проблем, а також звернув увагу на те, що органам державної влади та місцевого самоврядування, вирішуючи зазначені питання, необхідно спиратися на міжнародний досвід, який, адаптуючи до реалій сьогодення, втілювати в життя українських громадян.

За словами спікера Ганни Коваль, ми всі є свідками важливих історичних процесів – процесів демократичного державотворення в Україні, процесів відбудови України. А тому відбудова України – це не щось захмарно далеке, а це те, що потрібно робити вже, зараз і тут. Після Другої світової ще не було настільки масштабних проєктів реконструкції, які чекають на Україну: і за обсягами відбудови, і за об’ємами необхідної фінансової допомоги, і за підходами, на яких відбуватиметься відбудова.

Резюмуючи доповіді колег про роль публічного управління в післявоєнній розбудові України, Ганна Коваль висловила переконання, що лише спільними зусиллями ми можемо здолати ворога і відновити, відбудувати Україну, зробити її кращою, ніж вона була. «Відбудова України має належати Україні та здійснюватися Україною. І тут окрема відповідальність уже покладається на громадянське суспільство, яке й буде контролювати увесь процес», – наголосила модераторка.

Учасники дискусії також зійшлися на думці, що українська нація – сильна нація, яка вміє самовіддано себе захищати і вміє будувати.

Ми переможемо, і все буде Україна!

СЛАВА УКРАЇНІ!!!

ГЕРОЯМ СЛАВА!!!

30.11.2023
CONTACTS: Medichna street 16, Kryvyi Rih, Ukraine duet.edu.ua@gmail.com +380 97 214 8869
SELECTION COMMITTEE: Liberation Square 2, Kryvyi Rih, Ukraine vstup.duet@gmail.com +380 98 207 3648

Генеральні партнери

Copyright 2024 ©