Паніка, як її попередити?

Паніка, як її попередити?

Усім привіт! Зараз у нашій країні введено стан карантину через короновірус (COVID-19). Такі зміни призвели до того, що кількість людей, які переживають стан паніки, збільшилась. Це ми можемо бачити по полицях у наших магазинах. І виникає питання, що ж ми можемо зробити, щоб знизити наше хвилювання та хвилювання близьких, аби паніка не поширювалась, і ми в стабільному та піднятому емоційному стані повернулись до навчання та роботи?

Для початку пропоную зрозуміти, що ж таке паніка

Паніка (від грец. Panikon – від імені давньогрецького бога Пана, який вселяв людям, згідно з міфом, нездоланний страх) – групова реакція на уявну або реальну небезпеку, пов'язана з масовим переживанням надмірної напруженості, що породжує втрату цілей діяльності, тимчасову деформацію соціальної мотивації у членів групи. Паніка характеризується занепадом морально-психічного стану, бойового духу, зниженням поля сприйняття і його зацикленість на об’єкті, що загрожує (це коли вам розповідають про пудинг, а ви чуєте «короновірус, короновірус»). Також стан паніки характеризується втратою смислових контактів, зростанням емоційної зараженості, активною дією механізмів наслідування, навіювання, безладної рухливості.

Отож, що ж ми можемо зробити, щоб уникнути стану паніки:

1.  ЦІЛІ ДІЯЛЬНОСТІ. Ми, люди, починаємо нервувати коли наш звичний режим порушується. Для того, щоб знизити хвилювання, ми можемо сформувати новий. Наприклад, ми звикли ходити на роботу та навчання, систематично виконувати певні дії, що викликало спокій і відчуття стабільності. Зараз ми можемо продовжувати виконувати це, але вдома. Щоб менше відчувати стрес, ми можемо продовжувати ставити будильник на 7-му ранку, виконувати ранковий ритуал збирання перед роботою, сідати за стіл і працювати у звичному режимі, з переривами на каву. Якщо в цей день у нас мали бути певні пари – тоді ми в звичному режимі до них готуємось. Це дозволить зняти напругу, адже «нічого не змінилось», окрім обставин.

2.  СОЦІАЛЬНА МОТИВАЦІЯ. Під час карантину, щоб не знизилась соціальна мотивація і не зросла паніка, ви нарешті можете почати читати новинки з професійної літератури або дивитись відео з підвищення кваліфікації. Так, з карантину ви вийдете з «прокачаними» знаннями.

3.  МОРАЛЬНО-ПСИХІЧНИЙ СТАН вам допоможуть підтримувати фільми, серіали, книжки, комікси, в яких є позитивні герої, що перемагають зло і допомагають іншим, ті, що надихають на звершення.

4.  ЗАЦИКЛЕНІСТЬ НА ОБ’ЄКТІ, ЩО ЗАГРОЖУЄ, БЕЗЛАДНА РУХЛИВІСТЬ. Ви можете з близькими почати говорити про плани після карантину, куди б ви хотіли поїхати, що зробити, що плануєте купити, як плануєте відсвяткувати день народження або що хочете приготувати на вечерю. Під час нервування людина починає безладно рухатись. Щоб цього не було, коли відчуваєте, що починаєте нервувати – приступайте до фізичних вправ. Вмикайте заняття йоги або фітнесу, ставайте «в планку», починайте присідати. Фізичні вправи дозволять відволіктись і піднімуть настрій, адже завдяки ним будуть виділятись гормони радості J

5.  НАСЛІДУВАННЯ, НАВІЮВАННЯ. Аби нам нічого не навіювали та ми не наслідували тих, хто перебуває в стані паніки, треба диференціювати ту інформацію, що ми отримуємо. Наприклад, читати не усе підряд, а залишити ті канали новин, яким довіряєте. Наприклад, читати телеграм-канал Міністерства охорони здоров’я України. Це дозволить отримувати достовірну та підтверджену інформацію, ігнорувати і не розповсюджувати чутки;) Наслідування повинно бути тільки тих захисних та оздоровчих мір, що були запропоновані населенню.

З вами була кафедра соціально-гуманітарних наук КЕІ.
До зустрічі після карантину! 

20.03.2020
CONTACTS: Medichna street 16, Kryvyi Rih, Ukraine duet.edu.ua@gmail.com +380 97 214 8869
SELECTION COMMITTEE: Liberation Square 2, Kryvyi Rih, Ukraine vstup.duet@gmail.com +380 98 207 3648

Генеральні партнери

Copyright 2024 ©