💙💛28 червня - день Конституції України

💙💛28 червня - день Конституції України

В цей день 26 років тому, після тривалого конституційного процесу, був прийнятий Основний закон нашої держави. Але він з’явився не на порожньому місці. Більш ніж тисячолітні традиції українського державотворення породили велику кількість юридичних документів, які заклали підвалини сучасної Конституції. 

🔹Витоки Основного закону, на думку багатьох істориків, сягають ще часів Ярослава Мудрого, коли з’явилася збірка законів Київської Русі, в основу якої було покладено давньоруське звичаєве право. Цей збірник законів охоплював ХІ століття та був одним із перших літописних кодексів судових законів Русі, що об’єднував процеси судочинства, а також норми цивільного та кримінального права ХІ століття.

🔸В  кінці XVI століття з’являються реформаторські проекти Й. Верещинського та С. Наливайка. Автори пропонували  створити окрему козацьку державу. 

🔹А на початку XVIІІ ст. з’являється одна з перших європейських Конституцій автором якої був гетьман Пилип Орлик. У цьому документі наголошується на республіканських формах правління та обґрунтовується необхідність поділу влади на три гілки. 

Проте, ці документи так і не були втілені в життя. В ХХ столітті в перше, за багато століть, реалізується мрія українського Народу жити у своїй власній державі. 

Так, в роки українських визвольних змагань 1917-1921 років були сформовані перші українські уряди, прийняті, важливі для українського державотворення, документи. 

🔸В IV Універсалі Центральної ради та у Акті Злуки УНР і ЗУНР йдеться про створення незалежної Української держави до складу якої мали увійти майже всі етнічні українські землі. Через низку обставин українці так і не змогли реалізувати в той час своє право на створення власної держави.

🔹Але ці документи стали юридичним підґрунтям для прийняття Акту проголошення Незалежності України 24 серпня 1991 року. А через 5 років  була прийнята Конституція.

🇺🇦Сьогодні ми маємо пам’ятати про наші тисячолітні традиції державотворення, про наших видатних громадських і політичних діячів, які своїми ідеями прокладали шлях сучасній Україні, про наші вікові демократичні та республіканські традиції. Але ми не маємо також забути і про ціну, яку сьогодні сплачує наша держава, за право бути собою.  

Сьогодні ворог намагається знищити все, що пов’язано з українством, в тому числі і наші державотворчі традиції. Тому сьогодні, як ніколи, День Конституції це не лише свято, а й символ нашого Супротиву, символ нашої Нескореності!

У День Конституції України студенти ДУЕТ нагадують нам про права та свободи людини, гарантовані Конституцією. Демократичною світовою спільнотою їх прийнято вважати за відповідні гуманістичні стандарти суспільного і державного життя.

У цей надскладний для всіх українців час слова "свобода", "недоторканність", "гідність", "свобода думки і слова", "вільний вибір місця проживання" набули нового значення. Тисячі наших співвітчизників змушені покинути свої домівки, хтось перебуває у полоні, когось примусово перевозять до росії, дітей змушують вивчати російську мову. Це все є порушенням прав і свобод. І за це російська держава обов'язково буде відповідати за законами цивілізованого світу. Слава нації!

 

28.06.2022
CONTACTS: Medichna street 16, Kryvyi Rih, Ukraine duet.edu.ua@gmail.com +380 97 214 8869
SELECTION COMMITTEE: Liberation Square 2, Kryvyi Rih, Ukraine vstup.duet@gmail.com +380 98 207 3648

Генеральні партнери

Copyright 2024 ©