Різдво Христове — це особливе релігійне свято, що наповнює людські серця
теплом і милосердям
Воно відзначається 25 грудня в багатьох країнах світу на честь народження Божого Сина, що викупив гріхи людей своєю смертю. Це найбільше свято в католицькому світі, воно припадає на найдовшу в році ніч, коли, за віруваннями християн західного обряду, і народився Ісус Христос у Вифлиємі.
Ніяке інше свято не здатне настільки об'єднати людей, як Різдво Христове. Споконвіку цей казковий день прийнято зустрічати в колі сім'ї і близьких друзів. Усі християни світу святкують цей день як одне з головних свят у році. Різдвяні традиції передаються з покоління в покоління, несучи в собі весь сенс всеосяжної любові Христової.
Різдвяні символи
Різдвяний вінок — вічнозелений атрибут з чотирма свічками, які запалюють поступово, щоб освітити шлях Господа.
Ошатні свічки — світло полум'я здатне розігнати темні сили і створити неповторну атмосферу в будинку.
Подарунки — за переказами, дарувальником довгоочікуваних дарів на Католицьке Різдво може бути Ісус Христос, Святий Миколай, чарівні гноми, Санта Клаус зі своєю оленячою упряжкою, спритний невидимий чоловік.
Різдвяний дзвіночок — його дзвін вітає появу на світ Христа і допомагає розігнати злих духів в темряві.
Вітальні листівки — з виникненням пошти, з'явилася можливість вітати близьких і друзів, які в цей день не можуть розділити з нами радість, так як знаходяться дуже далеко.
Різдвяний бенкет — всі найближчі збираються разом за загальним урочистим столом і пригощаються різноманітними смачними стравами, а оскільки в цей день закінчується строгий пост, всі віруючі з особливим смаком можуть оцінити приготовлене частування.
Що стосується святкових страв, то у кожної народності вони традиційні:
в Америці індичка з журавлинним соусом — головна і обов'язкова страва;
у Литві готують напередодні свята кутю, страви з риби та іншу нежирну їжу;
в Данії смажать гусака або качку з яблуками, готують рисовий пудинг і солодку кашу з рису з додаванням родзинок і кориці;
в Австрії та Угорщині — навпаки, не готують птицю, вважаючи, що так може відлетіти удача і щастя;
у країнах Скандинавії напередодні свята ріжуть поросят, роблять м'ясні копченості та варять солодовий напій.
Отже, з Різдвом Христовим!